Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Η Ρωσία... χρεοκοπεί την Ουκρανία...



Το Κίεβο δεν κατάφερε να πληρώσει τα 3, 75 δισ. που χρωστούσε στην Ρωσία και η Μόσχα ανακοίνωσε ότι...
υποβάλει μήνυση, καθώς είχε προειδοποιήσει ότι θα θεωρήσει τη μη αποπληρωμή ως κατάσταση χρεοκοπίας.

Η υπόθεση σχετίζεται με ένα Ευρωομόλογο που είχε εκδώσει ο Βίκτορ Γιανουσέβιτς, όταν ήταν πρόεδρος της χώρας, το 2013, και το είχε αγοράσει εξ ολοκλήρου η Ρωσία. 

Από τότε, βέβαια, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί, καθώς Μόσχα και Κίεβο έφθασαν στο σημείο ένοπλης σύγκρουσης, ενώ η Ρωσία είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό πως θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες εφόσον δεν αποπληρωθεί το Ευρωομόλογο.

Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η χώρα δεν θα πληρώσει το χρέος (η ημερομηνία ωρίμανσης ήταν η 20η Δεκεμβρίου) της και θα «παλέψει» με τη Ρωσία στα δικαστήρια. 

Τώρα έληξε και η περίοδος χάριτος και η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στα αγγλικά δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι το ομόλογο είχε εκδοθεί δύο μήνες προτού ο Γιανουκόβιτς διαφύγει από την Ουκρανία μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις και την αλλαγή καθεστώτος και στροφή του Κιέβου προς την Ευρώπη. 

Η Ουκρανία έχει φθάσει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για αναδιάρθρωση χρέους και επιμένει ότι το Ευρωομόλογο είναι εμπορικό χρέος και δεν μπορεί να προσφέρει στη Ρωσία διαφορετική συμφωνία από αυτή που έκανε με τους άλλους πιστωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: