Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ιρανικό ενδιαφέρον για εξαγορά των ΕΛΠΕ...



Το υπουργείο πετρελαίου του Ιράν θα στηρίξει τις ιρανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε σχέδιο εξαγοράς των ΕΛΠΕ δήλωσε ο υφυπουργός πετρελαίου του Ιράν Amir Hossein Zamaninia, σύμφωνα με το...
ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.


Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,48% των μετοχών των ΕΛΠΕ και η Paneuropean που ελέγχεται από την οικογένεια Λάτση ελέγχει το 42,57%. Το υπόλοιπο βρίσκεται στα χέρια Ελλήνων και ξένων ιδιωτών και θεσμικών.

Αντιπροσωπεία του Ιράν με επικεφαλής τον υφυπουργό πετρελαίου κ.Amir Hossein Zamaninia βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και συζήτησαν αφενός το θέμα της διευθέτησης του χρέους των ΕΛΠΕ προς την ιρανική εταιρεία πετρελαίου και την εξαγωγή ιρανικού πετρελαίου στην Ελλάδα.

Τα ΕΛΠΕ χρωστούν στην ιρανική εταιρεία πετρελαίου (NIOC) ένα ποσό που κυμαίνεται από 550 έως 755 εκ. δολάρια σύμφωνα με διαφορετικούς Ιρανούς επισήμους.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΝIOC και τα ΕΛΠΕ συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα για την εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν. Πρόκειται για το πρώτο deal του είδους με ευρωπαϊκή εταιρεία μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Η Ελλάδα και το Ιράν θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας στο τομέα της ενέργειας όταν ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επισκεφθεί την Τεχεράνη τον επόμενο μήνα σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού πετρελαίου κ.Amir Hossein Zamaninia.

Η Ελλάδα εισήγε 120 χιλ. βαρέλια την ημέρα το 2011 πριν την επιβολή των διεθνών κυρώσεων σύμφωνα με τον IEA (International Energy Agency).

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: