Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κατρούγκαλου- θεσμών...


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των θεσμών, για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της...
πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Κανένα σημείο σύγκλισης δεν φάνηκε ότι υπάρχει μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης στο μέτωπο των επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπ εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την συνάντηση που είχε ο ίδιος, μαζί με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, η διάσταση μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα αυτό βρίσκεται στα "άκρα".
Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
-Τα ποσοστά αναπλήρωσης (του μισθού από την σύνταξη) για τους ασφαλισμένους που έχουν κλείσει 25 ως 35 χρόνια ασφάλισης.
-Η εθνική σύνταξη την οποία θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι ανάλογα με α ελάχιστα χρόνια ασφάλισης τα οποία έχουν κλείσει (πχ 20, 15 κλπ).
-Οι εκπτώσεις τις οποίες έχει προτείνει η κυβέρνηση για την εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών και των αγροτών.
Να σημειωθεί ότι η συνάντηση των δύο πλευρών, αν και ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση (12:30 μμ αντί για 11:30 πμ), ολοκληρώθηκε μετά από μια μόλις ώρα, δηλαδή στις 13:30 (αντί για τις 14:00).
Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί συνεχίζουν αν αντιδρούν στο γεγονός ότι το κυβερνητικό προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού προβλέπει αναλογικά χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης, για όσους έχουν κλείσει πάνω από 25 έτη ασφάλισης, σε σχέση με εκείνους που έχουν κάτω από 25 χρόνια ασφάλισης.
Επίσης, οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ πρέπει να δίδεται σε όποιον έχει κλείσει 20 χρόνια ασφάλισης και όχι 15, όπως προτείνει δηλαδή το υπουργείο Εργασίας. Εξάλλου δεν φαίνεται να έχει βρεθεί ακόμα κοινός τόπος μεταξύ κυβέρνησης- θεσμών όσον αφορά τον τρόπο επανϋπολογισμού των συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα ξεκινήσει η μείωση της "προσωπικής διαφοράς".
Υπενθυμίζεται ότι, η κυβέρνηση προτείνει τον επανϋπολογισμό των συντάξεων μέχρι το 2018 και την προσαρμογή τους στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από τα μέσα του ’18 και έπειτα. Αντίθετα, οι θεσμοί φέρονται να πιέζουν για τον άμεσο επανϋπολογισμό των συντάξεων και αν μη τι άλλο, τη σταδιακή προσαρμογή τους στα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, γεγονός που θα έφερνε άμεσες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.
Όσον αφορά τις εκπτώσεις στην εισφορά 20%, οι θεσμοί ζήτησαν περισσότερα στοιχεία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Τέλος, οι θεσμοί επιμένουν αποκλειστικά στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων και όχι στην αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα των 600 εκατ. ευρώ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης . Κάτι τέτοιο θα έφερνε περικοπή δαπανών 25% για επικουρικές συντάξεις.


Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: