Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Σύντομο τετ-α-τετ Ομπάμα-Ερντογάν...


Σύντομο τετ-α-τετ Ομπάμα-Ερντογάν

Μετά από αφόρητες πιέσεις

Συνομιλία με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, είχε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από αφόρητες πιέσεις που άσκησε η...
τουρκική πλευρά στον Λευκό Οίκο.

Η συνομιλία έγινε στο περιθώριο της συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια, μετά το δείπνο των ηγετών και χαρακτηρίστηκε από τη διαφωνία των Αμερικανών και των Τούρκων για τους Κούρδους της Συρίας.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε την πραγματοποίηση διμερούς συνάντησης, μία απόφαση που εξόργισε τον πρόεδρο της Τουρκίας. Η αμερικανική πλευρά δέχθηκε μόνο διμερή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί.
Στη συνάντηση αυτή ο κ. Μπάιντεν και ο κ. Ερντογάν διαφώνησαν έντονα για τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους οι Αμερικανοί θεωρούν συμμάχους τους.
Η τουρκική πλευρά ισχυρίστηκε ότι η συνομιλία κράτησε 50 λεπτά. Ο Λευκός Οίκος δεν αναφέρει τίποτα για τον χρόνο της συνομιλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Ομπάμα έθεσε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έδειξε τον προβληματισμό του για την καταπάτηση των ελευθεριών του Τύπου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Ομπάμα και ο κ. Ερντογάν συζήτησαν την τουρκο-αμερικανική συνεργασία για θέματα ασφάλειας, αντιτρομοκρατίας και μετανάστευσης.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήρια του εκ μέρους του αμερικανικού λαού γι' αυτούς που σκοτώθηκαν και τραυμτίστηκαν κατά την τρομοκρατική επίθεση στο Ντιγιάρμπακίρ, και επαναβεβαίωσε την αμερικανική υποστήριξη για την ασφάλεια της Τουρκίας, και τη συνεργασία εναντίον της τρομοκρατίας.
Επίσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις κοινές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Τουρκίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: