Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ψήνεται «κούρεμα» οφειλών προς Δημόσιο...


Υπολογισμός χρεών

Τον δρόμο για διαγραφές χρεών από τόκους και προσαυξήσεις μεγάλων επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες ανοίγει όπως όλα δείχνουν η αναθεώρηση του «νόμου Δένδια».

Για...
πρώτη φορά χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης επιβεβαίωσε πως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές βρίσκεται η δημιουργία μηχανισμού ενιαίας διευθέτησης των οφειλών και για τις μεγάλες επιχειρήσεις τόσο προς τις τράπεζες («κόκκινα» δάνεια) όσο και προς το Δημόσιο, στα πρότυπα της ενιαίας διαχείρισης χρεών που ισχύει σήμερα για τις μικρές εταιρείες μέσω του νόμου 4307/2014.

Η διαφορά με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ να ρυθμίζουν με ενιαίο τρόπο τις οφειλές τους επιτυγχάνοντας διαγραφή μέρους αυτών, είναι ότι το νέο μοντέλο θα προβλέπει εθελοντική συμμετοχή τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων και εφορίας στις αιτήσεις «κουρέματος» των μεγάλων εταιρειών και λύσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των διαφορετικών αναγκών κάθε επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας, σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο δεν πρόκειται να επιτραπεί «κούρεμα» κεφαλαίου (σ.σ. πιέζουν οι τράπεζες να υπάρξει σχετική πρόβλεψη) αλλά μόνο διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων.

Στην ευρύτερη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα «κόκκινα» δάνεια, ο λόγος που η κυβέρνηση δεν νομοθετεί με βάση τις δικές της θέσεις, όπως επιχειρεί να κάνει στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, δεν είναι τόσο οι διαφορές που παραμένουν μεγάλες με τους δανειστές, όσο η υψηλή οικονομική ευαισθησία του προβλήματος των δανείων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος του μήνα που ελπίζεται ότι θα έχει βρεθεί άκρη για μια συνολική συμφωνία στην αξιολόγηση, οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς στο θέμα των δανείων αναμένεται ότι θα καταλήξουν τελικά στην πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μόνη εξαίρεση τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Ο αρμόδιος υπουργός επιβεβαίωσε χθες ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει να πωλούνται σε funds και τα ενήμερα δάνεια επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων μαζί με τα «κόκκινα», χωρίς να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.

Μεταβατικό στάδιο

Για τις εξαιρέσεις από την πώληση στα «κοράκια» που επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση (πρώτη κατοικία, μικρές επιχειρήσεις και καταναλωτικά), ο Γ. Σταθάκης περιορίστηκε να πει ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί ένα μεταβατικό στάδιο για τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία ώστε να καθυστερήσει η απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει στους δανειστές να απαγορευτεί μέχρι το τέλος του 2018 η πώληση στεγαστικών δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία αξίας έως 160.000 ευρώ με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις βάσει της οικογενειακής κατάστασης του δανειολήπτη κατά τα πρότυπα του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία από τους πλειστηριασμούς.

Οι δανειστές φέρονται να αντιπροτείνουν μεταβατικό στάδιο μόνο ενός έτους και για σπίτια αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: