Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Στις «διαταγές» του «σουλτάνου» ο νέος πρωθυπουργός...


Μπιναλί Γιλντιρίμ
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εξέλεξε τον Μπιναλί Γιλντιρίμ στην ηγεσία του -στενό συνεργάτη και συνοδοιπόρο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- που έθετε ως προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή της αποχώρησης του Αχμέτ Νταβούτογλου: «το...
προεδρικό καθεστώς!».

Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στη συνέχεια, όλα δείχνουν ότι θα είναι ένα βήμα ακόμη προς την υλοποίηση του στόχου του Ερντογάν για μετάβαση στο προεδρικό σύστημα. Αυτό προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση ή ένα νέο σύνταγμα.

«Εκλέγουμε αρχηγό κόμματος και πρωθυπουργό και όχι ηγέτη. Ο ηγέτης είναι ο Ερντογάν» ήταν ο κοινός τόπος τον οποίο υπογράμμιζαν την Κυριακή στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στο συνέδριο.

Ο 61χρονος Γιλντιρίμ υπάρχει στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως επικεφαλής του συστήματος θαλάσσιων μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη, όταν δήμαρχος της πόλης ήταν ο Ερντογάν. Από τότε είναι στενοί συνεργάτες, με τον Γιλντιρίμ να βλέπει στον Τούρκο πρόεδρο έναν πολιτικό μέντορα. Το 2013 απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση, το 2014 έγινε σύμβουλος του Ερντογάν και εξακολουθούν να πορεύονται μαζί.

 Τουρκία και Ευρώπη

Ένα κρίσιμο ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός θα είναι η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη βίζα που αποτελεί βασικό στοιχείο της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Η συμφωνία έχει τεθεί σε κίνδυνο από την απροθυμία της Άγκυρας να αλλάξει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους όπως απαιτεί η συμφωνία.

«Αυτή η σύγχυση σχετικά με την πλήρη ένταξη της Τουρκίας καθώς και το μεταναστευτικό ζήτημα πρέπει να λάβει ένα τέλος», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Γιλντιρίμ αντιτίθενται σθεναρά στην επανέναρξη των συνομιλιών με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Οι επιχειρήσεις κατά του PKK θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή μέχρι», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Τρέχουν οι εξελίξεις

Στο μεταξύ εξελίξεις υπάρχουν εδώ και λίγο καιρό στο ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, μετά την απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης για την άρση της ασυλίας συνολικά 138 βουλευτών, η οποία στοχεύει ουσιαστικά τους 59 βουλευτές του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών και στη στάση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο ουσιαστικά διευκολύνει τις κινήσεις του Ερντογάν.

Είναι δεδομένος πλέον ο διχασμός εντός του ακροδεξιού κόμματος, όπου ο ηγέτης Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση τριών σημαντικών στελεχών, τα οποία μάλιστα έθεσαν θέμα έκτακτου συνεδρίου. Ο Μπαχτσελί αρνήθηκε. Τα πράγματα οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει το συνέδριο. Όμως οι συνθήκες για διάσπαση υφίστανται.

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, ο Μπαχτσελί βγήκε και δήλωσε πως η στήριξη που παρείχε μέχρι σήμερα το κόμμα του στην κυβέρνηση, ειδικά σε θέματα αντιμετώπισης του ΡΚΚ, «μπορεί να πάρει και νομική μορφή». Με άλλα λόγια, ο Μπατχσελί στην προσπάθειά του να λυτρωθεί ο ίδιος, αλλά και το κόμμα του από την κακοτοπιά, θέτει θέμα συμμετοχής στην κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: