Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης Δάνεια πρώτης κατοικίας έως 140.000 ευρώ θα μπορούν να αναθέτουν προς διαχείριση οι τράπεζες


Η κυβέρνηση υποχώρησε στις πιέσεις των δανειστών μπροστά στην εμπλοκή, που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης και υποχώρησε στα δύο ζητήματα στα οποία ήγειραν ενστάσεις οι θεσμοί: Στην εξαίρεση της πώλησης ή διαχείρισης των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και στην εξαίρεση από πώληση  των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με όριο τα 140.000 ευρώ, όπως αποκάλυψε το Matrix24.  Τη δυνατότητα στις τράπεζες να παραχωρήσουν προς διαχείριση δάνεια με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, δίνει η τροπολογία η οποία κατατέθηκε το μεσημέρι στη Βουλή, από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών.
akinita-708
Σύμφωνα με την τροπολογία, συνεχίζεται η αναστολή έως τις 31.12.2017 για την πώληση και μεταβίβαση των δανείων με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, και παύει αυτή η αναστολή ως προς τη δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισης αυτών.
Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας:
Τροποποιείται η παρ. 8 του άρθρου 3 του ν. 4354/2015 (όπως αυτό ισχύει μετά το άρθρο 70 του ν. 4389/2016), σχετικά με τις συμβάσεις πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Ειδικότερα:
α. Η προβλεπόμενη αναστολή, έως 31.12.2017, εφαρμογής των άρθρων 1 έως 3 του ν. 4354/2015 για τα δάνεια και τις πιστώσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ περιορίζεται μόνο στο άρθρο 3.
Συνεχίζεται δηλαδή η αναστολή των διατάξεων για τη δυνατότητα πώλησης και μεταβίβασης των εν λόγω δανείων και παύει ως προς τη δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισης αυτών
β. Καταργείται η διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση των πάσης φύσεως δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από τις ανωτέρω διατάξεις (για την ανάθεση της διαχείρισης και τη πώληση και μεταβίβαση
Η ρύθμιση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από τη ΝΔ, όσο και από το ΚΚΕ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η προστασία πώλησης στα funds ισχύει. Το μόνο που έγινε είναι να διορθωθεί ένα λάθος και να ξεκαθαριστεί ότι οι τράπεζες μπορεί να χρησιμοποιήσουν εταιρείες εξυπηρέτησης».
Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γιάννης Βρούτσης και ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι πλέον «έσβησε» τις κόκκινες γραμμές και πια εκείνοι που μιλούσαν για «κοράκια» τώρα τα βαφτίζουν «περιστέρια» και τους παραδίδουν και την πρώτη κατοικία.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από το ΚΚΕ, αφενός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε την τροπολογία μεσούσης της συζήτησης στην Ολομέλεια, ώστε να μην προλάβει το Κομμουνιστικό Κόμμα να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία. Επί της ουσίας της ρύθμισης, καταλόγισε στην κυβέρνηση πλήρη υπαναχώρηση από τα υπεσχημένα σε βαθμό να «δίνει στα κοράκια» και την πρώτη κατοικία. «Σας είπαμε αθεόφοβους. Δεν ίδρωσε το αυτί σας. Δεν έχουμε άλλα λόγια πια, τα ξεπεράσατε όλα», τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: