Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Εγκαίνια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης για τον Ανδρέα Παπανδρέου


Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης για τον Ανδρέα Παπανδρέου
Από τα εγκαίνια της έκθεσης στη Βουλή  

Αθήνα
Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια της έκθεσης «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, 1919-1996: προσωπική και πολιτική διαδρομή» που παρουσιάζεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.






Ξενάγηση του πρωθυπουργού στην έκθεση (Φωτογραφία Νίκος Χασαπόπουλος)

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, παρόντος του πρωθυπουργού Αλεξη Τσίπρα. Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, οι Νίκος και Αντρίκος Παπανδρέου, η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, βουλευτές, καθώς και μέλη των υπουργικών συμβουλίων του Ανδρέα Παπανδρέου που βρίσκονται ακόμη εν ζωή.



Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στα εκθέματα της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα και ντοκουμέντα που συνδέονται με την προσωπική και πολιτική δράση του πρώην πρωθυπουργού και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.


Η Σοφία Παπανδρέου (Φωτογραφία Νίκος Χασαπόπουλος)


Η Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου (Φωτογραφία Νίκος Χασαπόπουλος)


Παρόντες ήταν, επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησαν μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, οι υπουργοί Παιδείας, Νίκος Φίλης και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης.
Από τη ΝΔ παραβρέθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Τραγάκης, από το ΚΚΕ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Λαμπρούλης και από την Ένωση Κεντρώων ο βουλευτής Μάριος Γεωργιάδης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Καλιάνος.
Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.
Φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια παρουσιάζουν τη ζωή και το έργο του ακαδημαϊκού, πολιτικού και πρωθυπουργού που αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Η έκθεση, δομημένη χρονολογικά, επιχειρεί να αναδείξει πτυχές της σκέψης του, του οράματός του, των πολιτικών πρωτοβουλιών και των επιτευγμάτων του.

Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και της ΕΡΤ, της Τράπεζας της Ελλάδας, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, του Μουσείου Μπενάκη, του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, του Κολλεγίου Αθηνών, του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Σημίτης», του Πειραματικού Σχολείου και του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας κ.ά.

Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016 και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό καθημερινά 09:00-16:00.

Ομαδικές ξεναγήσεις θα γίνονται κάθε Κυριακή στις 12:00, κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλέφωνο 210 3692429.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: