Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Στοιχεία – σοκ: Στο 25% η αδήλωτη εργασία!...


Στοιχεία – σοκ: Στο 25% η αδήλωτη εργασία!
Μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στη χώρα μας είναι αδήλωτη (ανασφάλιστη), δηλαδή με άλλα λόγια η «μαύρη εργασία» αποτελεί καθεστώς στην αγορά εργασίας και αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ.

Αυτό εκτιμά η...
«Διαγνωστική Έκθεση» η οποία καταρτίστηκε υπό την αιγίδα της ΔΟΕ, και επικυρώθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και το Υπουργείο Εργασίας.

Η διαγνωστική έκθεση αξιολογεί την έκταση, τη φύση και τους παράγοντες ώθησης της αδήλωτης οικονομίας στην Ελλάδα και παραθέτει υποδείξεις για τους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος. Σύμφωνα με την έκθεση το μέγεθος της αδήλωτης οικονομίας εκτιμάται συνήθως ότι ισοδυναμεί με το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Όσον αφορά στα μέτρα καταπολέμησης και αντιμετώπισης του προβλήματος η έκθεση προτείνει την υλοποίηση μίας ολιστικής ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επανέναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,Γιώργος Κατρούγκαλος, «είναι ιδιαίτερα σημαντική η επιβεβαίωση από όλους τους κοινωνικούς εταίρους της ανάγκης να επιστρέψει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Στο πλαίσιο αυτό η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί τον κεντρικό εθνικό στόχο της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου για τα εργασιακά. Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και κάθε άλλης πλευράς της εργασιακής ζούγκλας αποτελούν επίσης ελάχιστες προϋποθέσεις για μία δίκαιη ανάπτυξη προς όφελος όλου του λαούς μας»...

Ανδρέας Πετρόπουλος

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: