Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Πολλά παιδιά μεταξύ των θυμάτων-Ισοπεδώθηκαν χωριά Μάτωσε από τα Ρίχτερ η Ιταλία-Τους 120 έφτασαν οι νεκροί!


Έναν πραγματικό εφιάλτη βιώνει η γειτονική χώρα, καθώς  αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων από τον καταστροφικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία .
italy b
Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία εξαιτίας του σεισμού που έπληξε τη χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
«Υπάρχουν τουλάχιστον 120 ζωές που χάθηκαν και αυτός δεν είναι ακόμη ο οριστικός απολογισμός», τόνισε ο Ρέντσι στη συνέντευξη που παραχώρησε από το Ριέτι, σε μικρή απόσταση από την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό των, στην οποία έκανε μια σύντομη επίσκεψη. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε επίσης λόγο για 368 τραυματίες, επικαλούμενος τα μέχρι στιγμής στοιχεία.
Νωρίτερα η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας ανέβαζε τον αριθμό των νεκρών στους 73. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται πολλά παιδιά, αναφέρει  η ιταλική εφημερίδα  Corriere della Sera.
Πολλοί είναι ακόμη οι αγνοούμενοι.
A man walks amidst rubble following an earthquake in Pescara del Tronto
b
Rescuers work following an earthquake that hit Amatrice
Όλο το ιστορικό κέντρο του χωριού Αματρίτσε έχει καταρρεύσει και ούτε ένα δημόσιο κτίριο δεν έχει μείνει όρθιο.
c
Ο δήμαρχος του χωριού δήλωσε  με εμφανή συγκίνηση: «Είμαστε άνθρωποι του βουνού, δεν το βάζουμε κάτω».
The partially damaged tower bell with the clock signing the time of the earthquake is seen in Amatrice
Σκάβουν με γυμνά χέρια για επιζώντες
Όλα στο χωριό Αματρίτσε θυμίζουν τον φονικό σεισμό της Λ' Άκουιλα του 2009.
Στο χωριό όλα τα σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί και κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται τόσο Ιταλοί όσο και μετανάστες.
Συγγενείς των θυμάτων περιμένουν λίγο έξω από το χωριό για να μάθουν από τους υπεύθυνους της πολιτικής προστασίας αν έχουν εντοπίσει τους ανθρώπους τους που είναι καταπλακωμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Το χωριό είναι κομμένο στα δύο, με εκσκαφείς που προσπαθούν να μετακινήσουν τα ερείπια σε σημεία που δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Αντιθέτως, όταν τα εκπαιδευμένα σκυλιά εντοπίζουν επιζώντες όλοι σωπαίνουν αυτόματα και οι άνδρες της πολιτικής προστασίας μαζί με τους εθελοντές σκάβουν με γυμνά χέρια. Είναι όλοι εξουθενωμένοι, αλλά ρωτούν ο ένας τον άλλον αν έχουν ακόμη λίγη δύναμη για να συνεχίσουν.

d
Ο φόβος είναι ο ίδιος ακριβώς της Λ' Άκουιλα: να μην ξεχαστούν οι νεκροί και οι άστεγοι του Αματρίτσε και των άλλων χωριών που έπληξε ο Εγκέλαδος στην κεντρική Ιταλία, μόλις οι εκατοντάδες δημοσιογράφοι που έσπευσαν εδώ γυρίσουν στη βάση τους.

e
Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν θα συμβεί αλλά οι "άνθρωποι του βουνού", όπως ο δήμαρχος του Αματρίτσε, δεν θέλουν να φύγουν από τα αυτοκίνητα, δεν θέλουν να διανυκτερεύσουν στους καταυλισμούς για να μείνουν από τη μία κοντά στους αδικοχαμένους ανθρώπους και να εξασφαλίσουν από την άλλη ένα βασικό χρονοδιάγραμμα για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Ουτοπία ή ρεαλιστική δυνατότητα; αυτό θα το δείξει μόνο ο χρόνος.
Πολλοί κάτοικοι, παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί τη νύκτα, δήλωσαν ότι θέλουν να διανυκτερεύσουν στα αυτοκίνητα ώστε να μην απομακρυνθούν από τα πέτρινα σπίτια τους, έστω κι αν αυτά έχουν γκρεμιστεί.
Ο σεισμός έπληξε την κεντρική Ιταλία στις 03.36 τα ξημερώματα, 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης.
f
Το εστιακό βάθος ήταν σχετικά μικρό και κυμαινόταν στα 10 χιλιόμετρα. Η δόνηση ξύπνησε μνήμες Απριλίου 2009 στην Λ'Άκουϊλα, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους συνολικά 309 άνθρωποι από ισχυρό σεισμό.
General view following an earthquake in Amatrice, central Italy
Rescuers work at a collapsed house following an earthquake in Accumoli di Rieti
Το επίκεντρο της δόνησης ήταν κοντά στο Ακούμολι.
A man is carried away after having been rescued alive from the ruins following an earthquake in Amatrice
Στη Ρώμη υπήρξαν κτήρια τα οποία «κουνήθηκαν» για περισσότερα από 20 δευτερόλεπτα, καθώς η περιοχή που επλήγη «άγγιζε» εδάφη των περιφερειών Ούμπρια, Λάτσιο και Μάρκε.
A woman stands in front of a collapsed house following an earthquake in Accumuli di Rieti
Rescuers and people walk along a road following an earthquake in Accumoli di Rieti, central Italy
Rescuers work following an earthquake that hit Amatrice
Κανείς Έλληνας μεταξύ των θυμάτων
«Με κάθε επιφύλαξη, λόγω των συνθηκών, κανείς Έλληνας δεν υπάρχει μεταξύ των θυμάτων ή των αγνοουμένων από τον καταστροφικό σεισμό», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Επιτετραμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, Μάριος Λυμπερόπουλος, προσθέτοντας ότι: «Τα σημεία, τα οποία έχουν χτυπηθεί άσχημα από το σεισμό, δεν είναι περιοχές που συνήθως διαμένουν Έλληνες». Ο κ. Λυμπερόπουλος, σημείωσε, επίσης, ότι η Πρεσβεία ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή του Λατίου για την έκκληση που έχουν απευθύνει οι ιταλικές αρχές για δωρεά αίματος όλων των ομάδων.
Rescuers work following an earthquake that hit Amatrice
Rescuers work at a collapsed house following a quake in Amatrice
    http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: