Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Σε 290 έχει ανέβει ο απολογισμός Σκάβοντας ακόμη για επιζώντες, η Ιταλία θάβει τους νεκρούς της


Σκάβοντας ακόμη για επιζώντες, η Ιταλία θάβει τους νεκρούς της
Από τις πρώτες κηδείες, παρουσία του προέδρου και του πρωθυπουργού: Εθνικό πένθος στη χώρα το Σάββατο, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ρώμη/Αματρίτσε
Για τις πρώτες κηδείες των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού στην κεντρική Ιταλία ετοιμάζεται η χώρα, παρουσία του ιταλού προέδρου, ενώ οι έρευνες για επιζώντες στα ερείπια συνεχίζονται ασταμάτητα και η Γη δεν έχει ακόμη σταματήσει να τρέμει. Στους 290 έχει ανέβει ο απολογισμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων, κάποια από τα οποία περιμένουν ακόμη μέσα αριθμημένα φέρετρα για να αναγνωριστούν...

Οι πρώτες κηδείες, οι οποίες γίνονται δημοσία δαπάνη, τελέστηκαν στο Άσκολι ενώ οι σημαίες σε όλη τη χώρα κυματίζουν μεσίστιες. Ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συνομίλησαν με κατοίοκυς και διασώστες στην περιοχή πριν παραστούν κηδεία.
16 φωτογραφίες
Η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές είναι τέτοια που το πρωί του Σαββάτου τμήμα των σορών δεν είχε ακόμη αναγνωριστεί: Στο υπαίθριο «νεκροτομείο» στο Αματρίτσε βρίσκονταν ακόμη 43 σοροί, με συγγενείς αγνοουμένων να περιμένουν με νούμερο στη σειρά για να διαπιστώσουν αν κάποιος από αυτούς είναι δικός τους.

Κάποιες από τις σορούς, θαμμένες στη σκόνη, είναι σε τέτοια κατάσταση που αναγνωρίζονται μόνο εξαιτίας δαχτυλιδιών ή ουλών.

Ο πιο πρόσφατος επίσημος απολογισμός, από την ιταλική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, μιλά για 290 νεκρούς (στην πλειονότητά τους, οι 224, στο Αματρίτσε). Οι τραυματίες αγγίζουν τους 400, οι εκτοπισμένοι τις 2.500.

Από τα ερείπια έχουν βγει ζωντανοί 238 άνθρωποι.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες για επιζώντες συνεχίζονται όμως οι ελπίδες σβήνουν όσο περνούν οι ώρες. Ούτε οι μετασεισμοί δεν έχουν σταματήσει εντελώς -ο τελευταίος είχε μέγεθος 4,2 βαθμών τα ξημερώματα του Σαββάτου. 
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: