Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Πάγωμα πλειστηριασμών ετοιμάζει η κυβέρνηση...


ΑκίνηταΣτο πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο (φόρους κα), τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται σε...
τροπολογία που σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα με στόχο να εναρμονισθεί η νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για τα χρέη προς το δημόσιο με αυτήν που ισχύει για τα χρέη από δάνεια στις τράπεζες και η οποία προστατεύει την πρώτη κατοικία με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.


Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα σταματήσει η διαφορετική αντιμετώπιση που υπάρχει ανάμεσα σε οφειλέτες τραπεζών και όσων έχουν οφειλές προς το δημόσιο για τους οποίους δεν προβλέπεται κάποιο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς.

Το κυβερνητικό σχέδιο έχει ως πιλότο τα όρια προστασία της πρώτης κατοικίας που ισχύουν σήμερα για τα χρέη προ τις τράπεζες.

Αυτά προβλέπουν προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους, όριο που προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. Επίσης ισχύει και εισοδηματικό όριο το οποίο εντάσσει στο καθεστώς προστασίας άγαμους με εισόδημα έως 13.900 ευρώ και έγγαμους με εισόδημα έως 23.600 ευρώ με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν ως τρία παιδιά.

Απέχουν οι συμβολαιογράφοι

Σημειώνεται ότι η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε την αποχή των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών σήμερα, ζητώντας να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για να διασφαλιστεί η νομιμότητα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Η επιτροπή προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου στις 12.00 με θέμα τις θέσεις της ελληνικής συμβολαιογραφίας για το ζήτημα των πλειστηριασμών και την περαιτέρω στάση της το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου και στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης από μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, που προέρχονται από πλήθος συλλόγων και λαϊκών φορέων της συμπρωτεύουσας.

Αντιδράσεις και συγκρούσεις

Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί απανωτές κινητοποιήσεις πολιτών και φορέων κατά των πλειστηριασμών κατοικιών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έλειψε και η ένταση με την αστυνομία...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: