Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Το ΔΝΤ θέλει κι άλλο "αίμα"...


«Θυσία» στο ΔΝΤ οι κύριες συντάξεις- Ζητά μειώσεις μέχρι και 42,2%Ζητά μειώσεις μέχρι και 42,2% ...
Μειώσεις από 1,8% έως 42,4% στις κύριες συντάξεις ζητά το ΔΝΤ απαιτώντας να εξισωθούν στα επίπεδα των νέων και μικρότερων συντάξεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, με κατάργηση της λεγόμενης...
«προσωπικής διαφοράς» που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό τους με τα ποσοστά αναπλήρωσης του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016.   Σύμφωνα με δημοσίευμα στον Ελεύθερο Τύπο, οι μειώσεις που ζητά το ΔΝΤ -με τη σιωπηρή αποδοχή προς το παρόν από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών, αλλά και χωρίς κάποια ηχηρή απάντηση που να απορρίπτει τέτοια εξέλιξη από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας- κυμαίνονται από 1,8% έως και 32,5% για τους συνταξιούχους ΙΚΑ, με 15 έως 40 χρόνια ασφάλισης, από 13% έως 27% για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, με 25 έως 35 έτη, από 0,34% έως 42,4% για τον ΟΑΕΕ με 25 έως 40 έτη ασφάλισης (κυρίως για συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ) και από 10% έως 22,6% για συνταξιούχους ΔΕΚΟ-τραπεζών με 35 έτη.  
 Το ΔΝΤ ζητά μειώσεις κύριων συντάξεων γιατί θεωρεί ότι το ασφαλιστικό χρήζει επανεξέτασης, με μείωση δαπανών. Ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων όλων των Ταμείων προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017. Η απαίτηση του Ταμείου όμως για την εξάλειψη των διαφορών, αναφέρει το δημοσίευμα, θέτει επί της ουσίας το θέμα τερματισμού των προσωπικών διαφορών από τη στιγμή που θα επανυπολογιστούν οι κύριες συντάξεις και το ζητούμενο είναι αν θα καταργηθούν πλήρως ή θα αφαιρούνται με δόσεις, ανάλογα με τα ελλείμματα των Ταμείων. 
  Όταν ξεκινούσε η συζήτηση των αλλαγών για το ασφαλιστικό, το ΙΚΑ είχε κάνει σχέδιο επανυπολογισμού των σημερινών συντάξεων και μετέτρεψε τα σημερινά ποσά στα ποσά συντάξεων που θα προέκυπταν αν εφαρμοζόταν ο τρόπος υπολογισμού που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα (2084/1992). Αυτό άλλαξε στη συνέχεια και τελικώς ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνει με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.  
 Ο ασφαλιστικός νόμος λέει ότι για τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων θα ληφθούν υπόψη οι ίδιες αποδοχές με τις οποίες υπολογίστηκε η αρχική σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: