Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Αναχώρησε για τη Χιλή ο Γιώργος Παπανδρέου



Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ), Γιώργος Παπανδρέου, αναχώρησε το απόγευμα για τη Χιλή, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στις ΗΠΑ.

Στη Χιλή ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε συνέδριο, που διοργανώνει η Χιλιανή κυβέρνηση σε συνεργασία με βρετανικό think tank με θέμα «Προοδευτική διακυβέρνηση: Απάντηση στην παγκόσμια κρίση», ενώ θα παρακαθήσει και σε γεύμα με ηγέτες άλλων χωρών.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο αφορούν την χάραξη προοδευτικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης, την προώθηση μιας υπεύθυνης και βιώσιμης παγκοσμιοποίησης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την κατάσταση κοινωνικής προστασίας και αγοράς εργασίας την εποχή της παγκοσμιοποίησης, και τον ρόλο της επιστήμης και της τεχνολογίας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πέραν της προέδρου της Χιλής, στο συνέδριο θα λάβουν μέρος, μεταξύ άλλων, οι κύριοι Λούλα (πρόεδρος Βραζιλίας), Θαπατέρο (πρωθυπουργός Ισπανίας) και Μπράουν (πρωθυπουργός Βρετανίας), καθώς και η πρόεδρος της Αργεντινής και η ηγέτις του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Αργεντινής.

Το συνέδριο εντάσσεται στα πλαίσια προετοιμασίας των σοσιαλδημοκρατών, ενόψει της Συνόδου του G-20.

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αν «ό,τι πρόκειται να συζητηθεί με την συμμετοχή του κ. Παπανδρέου φέρνει πιο κοντά στις απόψεις των ΗΠΑ ή εκείνων της ΕΕ», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως «το ζητούμενο δεν είναι να πάρουμε θέση υπέρ ή κατά, είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής και της σοσιαλιστικής οικογένειας και με αυτήν την ιδιότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρηματολογήσει υπέρ μιας πιο επιθετικής πολιτικής από πλευράς ΕΕ απέναντι στην κρίση. Δεν έχουμε κρύψει την κριτική που ασκούμε σε μια συντηρητική Ευρώπη και στην έλλειψη αντανακλαστικών για να βγει η Ευρώπη από τον φαύλο κύκλο».

«Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία επιχειρεί -ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο θα επιτύχει- πολύ συγκεκριμένες κινήσεις για να αλλάξει μια πολύ δυσμενή κατάσταση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος.

Σε ερώτηση «τι γίνεται με τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, που δεν είναι «συντηρητικές"» και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Μπράουν ετάχθη υπέρ της παραμονής του κ. Μπαρόζο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: Mέσα στη μεγάλη προοδευτική οικογένεια υπάρχουν πολλές φορές και διαφορετικές απόψεις και δεν έχουμε διστάσει να εκφράσουμε την διαφορετική μας άποψη -και μέσα στην προοδευτική οικογένεια- υπερασπιζόμενοι θέσεις που εμείς θεωρούμε σωστές».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: