Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Ομιλία Παπανδρέου για την ψυχική υγεία





http://news.ert.gr

papandreou_gΚοινωνική εναλλακτική θητεία, αντί φυλακίσεως για μικροπαραβάσεις ναρκωτικών, πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις. Ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε και απαξίωσε πλήρως τις δομές για την αντιμετώπιση των ατόμων με ψυχικές ασθένειες με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να σταματήσει τις επιχορηγήσεις των σχετικών υποδομών.

Μιλώντας στην ειδική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο, ο Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε την αντίθεση του στις αντιλήψεις που θέλουν σε καιρούς οικονομικής κρίσης να εγκαταλείπονται οι προνοιακές δομές, ιδιαίτερα εκείνες που ασχολούνται με ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι τοξικομανείς και οι ψυχικώς νοσούντες.

"Πολλοί εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές εργάζονται επί μήνες απλήρωτοι και προσφέρουν από τα αποθέματα της ψυχής τους, όμως ένα σοβαρό σύστημα πρόνοιας δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στον εθελοντισμό" ανέφερε σημειώνοντας ότι πολλά από αυτά πρέπει να γίνουν δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη χρηματοδότηση όσο με μία άλλη αντίληψη για τα ζητήματα αυτά.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι η πρόνοια δεν είναι ζήτημα φιλανθρωπίας σημειώνοντας ότι "το πρόβλημα δεν θα λυθεί ούτε με την εμπορευματοποίηση του πόνου, ούτε από μόνο του".

Κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί όπως είπε λόγω των πολιτικών της τα τελευταία χρόνια σταμάτησε η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. διότι, όπως ανέφερε, τα κονδύλια δεν διοχετεύονταν σε αυτούς για τους οποίους προορίζονταν.

Όσον αφορά στα ναρκωτικά ο κ. Παπανδρέου, έκανε ειδική μνεία στον πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων που βρίσκονται στις λίστες αναμονής για χορήγηση υποκαταστάτων και είπε, ότι με τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος και αυστηρούς ελέγχους θα μπορούσε ο αριθμός της αναμονής να μειωθεί και να χορηγούνται σε ορισμένες περιπτώσεις και πάντα υπό τις προϋποθέσεις του αυστηρού ελέγχου τα υποκατάστατα ακόμα και στο σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: