Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο.



Η Ελλάδα μοντέλο δημοκρατικής διακυβέρνησης


Το μήνυμα ότι, «μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο», έστειλε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση του London School of Economics, με θέμα «Προοδευτική Διακυβέρνηση - Η Ελλάδα και οι Διεθνείς Εξελίξεις», στο Λονδίνο.

Τόνισε ότι, πρέπει να δράσουμε για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολιτική, στους δημοκρατικούς θεσμούς, ώστε η κοινωνική αλληλεγγύη και η ασφάλεια να αποτελέσουν προτεραιότητες για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για την ασφυξία που προκαλεί η νεοσυντήρηση στο σημερινό σύστημα παιδείας και στις προσδοκίες της νεολαίας. Αναφέρθηκε στην ανεργία που μαστίζει τους Έλληνες πολίτες, στην κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία και στο γεγονός ότι το εισόδημά του Έλληνα πολίτη πλήττεται. Επεσήμανε ότι, για όλα τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ευθύνεται η νεοσυντηριτική πολιτική που δημιουργεί την αίσθηση έλλειψης του κράτους δικαίου.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι, «οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν απαξιωθεί και υπονομευθεί από το κράτος της Δεξιάς, που υπηρετεί μόνο τους λίγους και τους αρεστούς. «Οι πόροι μας, το περιβάλλον μας, η ανθρώπινη ικανότητα, σπαταλώνται και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, η φωνή σας δεν εκπροσωπείται σήμερα στο πολιτικό μας σύστημα».

Παρουσίασε τους πέντε εθνικούς στόχους του Κινήματος και τόνισε την ανάγκη ριζικής δημοκρατικής αλλαγής, που θα βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της χώρας μας, στη συμμετοχή των πολιτών, στην κοινωνική αλληλεγγύη και τη δίκαιη ανακατανομή του πλούτου, στη βιώσιμη ανάπτυξη, για μια «πράσινη» οικονομία.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι, είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει το πολιτικό μας σύστημα, με διαφάνεια, με τη δημοσίευση όλων των Υπουργικών Αποφάσεων στο διαδίκτυο, με λογοδοσία, στην περίπτωση που κατασπαταλείται δημόσιο χρήμα, με αξιοκρατία στις δημόσιες υπηρεσίες και συνεχή αξιολόγηση των επιτευγμάτων κάθε κυβέρνησης, με συμμετοχή όλων στην διακυβέρνηση του κράτους.

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Γ. Α. Παπανδρέου, η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει καταθέσει σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση, στα συμπεράσματα του οποίου κατέληξε η Επιτροπή Stiglitz, λαμβάνοντας υπόψιν τις παρούσες συνθήκες, έχοντας σαν στόχο τον εξανθρωπισμό της παγκόσμιας κοινότητας.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί μοντέλο της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Κατέληξε λέγοντας πως, «πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, με οδηγό τις αξίες και τις αρχές μας. Ας γίνουμε όλοι δημιουργοί του αυριανού κόσμου. Αυτή είναι η δημοκρατική πρόκληση σήμερα
http://www.pasok.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: