Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Δήλωση Λ. Κατσέλη σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γ. Παπαθανασίου για την οικοδομή


http://www.pasok.gr

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, για την οικοδομή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες, η κυβέρνηση της Ν.Δ. κινείται και πάλι στη λογική της πολιτικής που ακολουθεί τα πέντε τελευταία χρόνια. Υιοθετεί μέτρα «στοχευμένα», που ευνοούν τα υψηλότερα εισοδήματα, όσους δηλαδή έχουν τη δυνατότητα σήμερα να αγοράσουν 2η και 3η κατοικία, όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ακριβό και μεγάλο σπίτι ή ενδιαφέρονται να πάρουν μεγάλο στεγαστικό δάνειο. Είναι μέτρα που:

Ούτε πραγματική αναθέρμανση της κατασκευαστικής δραστηριότητας επιφέρουν. Ούτε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εξασφαλίζουν. Ούτε ουσιαστική στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων για την απόκτηση κατοικίας προσφέρουν.

Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με τέτοια μέτρα. Εμείς έχουμε προτείνει εδώ και καιρό δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και του κατασκευαστικού κλάδου, με:

  • Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο και δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν πραγματικά ανάγκη.
  • Ρύθμιση οφειλών σε όσες κατασκευαστικές εταιρείες πλήττονται ιδιαίτερα λόγω της κρίσης και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αποπληρωμής.
  • Αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, με επενδύσεις σε υποδομές ώστε να ενισχυθεί ο κατασκευαστικός κλάδος.
  • Αποπληρωμή των οφειλών που έχει το Ελληνικό δημόσιο προς τις κατασκευαστικές εταιρείες.

Παρουσιάσαμε επίσης μια ολοκληρωμένη πρόταση για την πράσινη ανάπτυξη, στην οποία περιλαμβάνονται συγκεκριμένα κίνητρα και δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια και στον τομέα των κατασκευών. Κίνητρα και δράσεις που βοηθούν ουσιαστικά την ανάπτυξη και ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας σε νέους κλάδους, αλλά και στους τομείς δομικών υλικών, μονώσεων κτηρίων και άλλων σχετικών κλάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: