Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΥΘΥΤΥΠΟΣ» ΜΕ ΘΕΜΑ: «Ευρωεκλογές 2009. Η πολιτική των παπαγάλων, και άλλα πουλερικά»






του Σπύρου Κουβέλη

Βουλευτή Επικρατείας ΠΑΣΟΚ

Η πορεία προς τις ευρωεκλογές του 2009 είναι εξαιρετικά κρίσιμη, σε μια περίοδο όπου η χώρα μας, όπως και η Ευρώπη ολόκληρη βρίσκεται μέσα στην καρδιά ενός οικονομικού τυφώνα. Στην Ευρώπη η ανεργία βαθαίνει, ενώ στη χώρα μας αναμένεται να ξεπεράσει το 9% με χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τη δουλειά τους. Ένα δύσκολο καλοκαίρι για τον τουρισμό υπόσχεται ακόμα πιο μεγάλο στρίμωγμα το φθινόπωρο.

Κι ενώ όλος ο κόσμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση, ενώ οι ΗΠΑ ανακοινώνουν την εκταμίευση δισεκατομμυρίων δολαρίων για στήριξη των παραγωγικών δομών της οικονομίας τους, ενώ η Ευρώπη αναρωτιέται μήπως ήρθε πια η ώρα να αφήσουμε πίσω μας το νέο-φιλελεύθερο μοντέλο που έχει τις ρίζες του στην εποχή της Θάτσερ και του Ρήγκαν, η κυβέρνηση της Ελλάδας διαλέγει για μια ακόμη φορά να αφήσει την πολιτική ουσία στην άκρη, και να ασχοληθεί με πουλερικά.

H κυβέρνηση Καραμανλή, παρόλη τη σειρά σκανδάλων, από τα ομόλογα και το Βατοπαίδι μέχρι τους κουμπάρους και τις άγονες γραμμές, κάνει την πάπια, ενώ υπουργοί και στελέχη της εμφανίζονται σαν λευκά περιστέρια με την ακούραστη βοήθεια του κ. Σανιδά και την πρωτοφανή αποχώρηση των κυβερνητικών βουλευτών από το κοινοβούλιο. Ο λαός μας αποκαλεί εκείνους που φυγομαχούν κότες…

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αποφασίζει νύχτα, με τις κουκουβάγιες, να κλείσει το κοινοβούλιο, ένα ολόκληρο μήνα πριν τις εκλογές, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της Ελλάδα η άλλης Ευρωπαϊκής χώρας. Μια απόφαση που θυμίζει περισσότερο χώρες τριτοκοσμικές, όπου οι πρωθυπουργοί και μερικοί υπουργοί τους αποφασίζουν και κάνουν ότι τους βολεύει.

Με την απόφαση αυτή πάντως, ο κ. Καραμανλής και το κοπάδι του μετανάστευσαν στα ασφαλή νερά της παραγραφής όλων των αδικημάτων, αλλά και στη λειτουργία της κυβέρνησης τους επί ένα ολόκληρο – προεκλογικό - μήνα χωρίς κανένα έλεγχο από το κοινοβούλιο, χωρίς λειτουργία του πολιτεύματος ουσιαστικά, όπου κανείς δεν μπορεί να τους κράξει για τα όσα κάνουν.

Και στο τέλος, την ώρα που θα έπρεπε να συγκεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της χώρας, να μιλήσουμε για προτάσεις εξόδου από την κρίση ενόψει των εκλογών, για το τι Ευρώπη θέλουμε και τι ρόλο ζητάμε από την Ελλάδα να παίξει σ’ αυτήν, την ώρα που οι πολίτες περιμένουν να δουν μήπως την ύστατη στιγμή η πολιτική σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, έρχονται οι παπαγάλοι! Ένα ακόμη χτύπημα στην αξιοπιστία της πολιτικής, που κατεβάζει κι άλλο το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης και αντιπαράθεσης.

Όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις, όπως και ετούτες, με διακύβευμα το αύριο της Ευρώπης και της Ελλάδας μας μέσα σ’ αυτήν είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την ευτελίζει έτσι το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης της ΝΔ. Όμως ο λογαριασμός πάντα έρχεται στο τέλος, και την επόμενη των εκλογών, στις 8 Ιουνίου ίσως πια η κυβέρνηση καταλάβει πως με κάτι τέτοια εδώ και πέντε χρόνια το πουλάκι πέταξε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: