Στο συρτάρι της Αντιτρομοκρατικής έμειναν οι έξι προτάσεις- SΟS της Σκότλαντ Γιαρντ για την οργάνωση των τμημάτων της υπηρεσίας και τη μεθοδολογία των ερευνών, προκειμένου να αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες για την εξάρθρωση της νέας γενιάς των τρομοκρατών.
Μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 41χρονου αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα στα Άνω Πατήσια και ενώ οι αρχές φοβούνται νέο χτύπημα, παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ζητούν «να ξαναθυμηθούμε τι μας είπαν οι Άγγλοι».
Οι έξι...
προτάσεις των Βρετανών αφορούσαν ειδικότερα τους τομείς:
Ενιαίο τμήμα πληροφοριών
Οι Βρετανοί επισήμαναν το αυτονόητο. Ότι δηλαδή «δεν νοείται Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία χωρίς ενιαίο τμήμα πληροφοριών. Αποτελεί επιχειρησιακή οπισθοδρόμηση η δημιουργία στεγανών μεταξύ υπηρεσιών οι οποίες πολλές φορές αν και μοιράζονται το ίδιο αντικείμενο δεν γνωρίζουν η μία τι κάνει η άλλη». Έως το 2007 το τμήμα πληροφοριών ήταν ενιαίο, και αυτό έπαψε μετά την αναδιάρθρωση της υπηρεσίας το 2007.
«Προηγουμένως υπήρχε ένα τμήμα πληροφοριών το οποίο συγκέντρωνε τις πληροφορίες από τα υπόλοιπα τμήματα. Μετά το 2004 καταργήθηκε από το φόβο πως πληροφορίες για την τρομοκρατία θα μπορούσαν να διαρρεύσουν και σε ανθρώπους που δεν επιθυμούσε η πολιτική ηγεσία», εξηγεί αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Άλλοι τρόποι έρευνας
Η Σκότλαντ Γιαρντ πρότεινε την εκ βάθρων αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, αρχίζοντας από τη συλλογή και την αξιοποίηση στοιχείων μέχρι την εξέταση μαρτύρων. Επίσης πρόταση των Βρετανών ήταν να εξεταστούν κάτω από νέα οπτική όλα τα στοιχεία που συνδέουν συγκεκριμένους υπόπτους τους οποίους παρακολουθεί η Αντιτρομοκρατική: η συγκεκριμένη λίστα, μάλιστα, περιλαμβάνει αποκλειστικά πρόσωπα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Μετά τη δολοφονία του Νεκτάριου Σάββα, πάντως, στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. υποχρεώθηκαν να παραδεχθούν ότι οι ύποπτοι δεν είχαν καμία σχέση.
«Γρήγορη» παρακολούθηση
Η Σκότλαντ Γιαρντ τόνισε πως απαραίτητη για τη γρήγορη εξιχνίαση εγκλημάτων και την παγίδευση των δραστών είναι η άμεση άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Πρόταση που έμεινε στα χαρτιά. «Για να μάθουμε ποιος χρησιμοποίησε κινητό στην περιοχή εκείνη την ώρα και με ποιον επικοινώνησε θα χρειαστούμε εισαγγελική εντολή και μια διαδικασία που διαρκεί κοντά μια εβδομάδα. Μέχρι τότε όμως οι τρομοκράτες κρύβουν ή καταστρέφουν αυτά τα στοιχεία», αναφέρει ανώτερος αξιωματικός του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., που παραδέχεται πως «οι χρονοβόρες αυτές διαδικασίες στερούν από την Αστυνομία τη γρήγορη αντίδραση».
Ενιαίο σύστημα καμερών
Οι Βρετανοί ζήτησαν τη δημιουργία ενιαίου συστήματος παρακολούθησης με τη χρησιμοποίηση ενός μεγάλου αριθμού καμερών ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και κάθε κάμερας που θα μπορούσε να προστεθεί σε ένα ευρύτατο δίχτυ παρακολούθησης (όπως για παράδειγμα του Μετρό, και κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται σε δημόσια και κυβερνητικά κτίρια). Την πρόταση έβγαλε από το συρτάρι η κυβέρνηση αλλά ακόμη δεν έχει γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.
Δημιουργία εθνικής βάσης DΝΑ
Έκπληξη προκάλεσε στους Βρετανούς η έλλειψη εθνικής βάσης DΝΑ. «DΝΑ παίρνουμε σε ορισμένες περιπτώσεις και εφόσον συναινεί ο κατηγορούμενος. Ύστερα όμως από κάθε υπόθεση το στοιχείο αυτό αυτοκαταστρέφεται και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδειχτικό υλικό. Μπορεί δηλαδή να έχουμε συλλάβει κάποιον εγκληματία για άλλη υπόθεση νωρίτερα και να έχουμε μόνο τα αποτυπώματά του και μόλις βρούμε το DΝΑ του να μην μπορούμε καν να το ταυτοποιήσουμε, αφού απαγορεύεται η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός.
Σταθερότητα στους αξιωματικούς
«Η συχνή αλλαγή διευθυντών δεν βοηθά την υπηρεσία», σχολίασαν οι Βρετανοί μόλις έμαθαν πως ο επικεφαλής της υπηρεσίας από το 2004 και ύστερα αλλάζει κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τις δικές τους πρακτικές, ένας αστυνομικός που υπηρετεί στην Αντιτρομοκρατική για να κριθεί αποτελεσματικός χρειάζεται 10ετή τουλάχιστον εκπαίδευση στο αντικείμενο.
Στέλιος Βραδέλης από τα ΝΕΑ
http://www.nonews-news.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου