Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

«Θα αναγκαστούν σε εκλογές πριν από τον Μάρτιο» ...


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα «ΝΕΑ». Αλλαγή σελίδας από την επομένη των ευρωεκλογών το στοίχημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης...
Αλλαγή σελίδας για τη χώρα προοιωνίζεται η αυριανή, βέβαιη, νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και ο Γιώργος Παπανδρέου προετοιμάζεται ήδη για την επόμενη ημέρα, καθώς, όπως ουσιαστικά αναγγέλλει μέσω της βαρυσήμαντης συνέντευξης που παραχώρησε στα «ΝΕΑ», ότι προτίθεται να ζητήσει αμέσως προσφυγή στις κάλπες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ολοκλήρωσε χθες το βράδυ με ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης μια ιδιαίτερα επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία, προβλέπει ότι η...
κυβέρνηση Καραμανλή δεν θα αντέξει υπό το βάρος των προβλημάτων και θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές πριν από τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2010.

Προαναγγέλλει μάλιστα ότι από την επομένη των εκλογών- και ώς τις εθνικές εκλογές όποτε κι αν αυτές προκηρυχθούν- το ΠΑΣΟΚ θα εντείνει την αντιπολίτευσή του στην κυβέρνηση, πράγμα που θεωρητικά σημαίνει πως εν πολλοίς θα διατηρήσει τους υψηλούς τόνους που σήμερα χρησιμοποιεί.

Ο κ. Παπανδρέου, που καλεί τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά αύριο στις κάλπες, δηλώνει ασυμβίβαστος με τη μετριότητα και το τέλμα και εξηγεί ότι μια νίκη του ΠΑΣΟΚ στις αυριανές εκλογές θα πιστοποιήσει «μια πραγματική ανατροπή» για την πολιτική ζωή της χώρας.

Για το σκάνδαλο της Siemens και το σίριαλ με τη διαφυγή του Χρ.

Καραβέλα τονίζει ότι ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε ζητήσει ήδη τις παραιτήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και πως, όσο δεν το κάνει, οι ευθύνες επιμερίζονται και στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενώ όσον αφορά τις προθέσεις του Πρωθυπουργού για την επιβολή φόρων μετά τις εκλογές, τονίζει ότι οι διαβεβαιώσεις του κ. Καραμανλή πως δεν συντρέχουν λόγοι, έχουν μηδενική αξία, διότι «η αναξιοπιστία του κοντεύει να γίνει παροιμιώδης».

Κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι εκείνη είναι που σκανδαλολογεί και υποστηρίζει ότι το 2007 όταν στην κριτική του στην κυβέρνηση πρόταξε τα σκάνδαλα «η αλήθεια σκεπάστηκε από τους καπνούς των πυρκαγιών»...

Ποιο είναι το κίνητρο που έχουν οι πολίτες για να πάνε αύριο στις κάλπες κι όχι στις παραλίες όπως πολλοί και διάφοροι τους προτρέπουν;
Κύριε Παπαχρήστο, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη χώρα μας στην παρούσα κρίσιμη περίοδο είναι να κυριαρχήσει η παραίτηση και η μοιρολατρία. Ο συμβιβασμός με το «δεν αλλάζει τίποτα». Κατανοώ την απογοήτευση. Αλλά με σταυρωμένα χέρια τίποτα δεν αλλάζει. Αλίμονο αν συμβιβαστούμε με τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα, με τη μιζέρια, με την έλλειψη ελπίδας στο μέλλον. Δεν υπάρχει τίποτα στραβό που δημιούργησαν οι άνθρωποι και που οι άνθρωποι δεν μπορούν να διορθώσουν. Αυτή είναι η βαθιά μου πεποίθηση. Είναι η βάση των δημοκρατικών αρχών. Είμαστε μια πανέμορφη χώρα, με μεγάλες δυνατότητες, με δημιουργικούς ανθρώπους. Ας θυμηθούμε όλοι τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τι αποδείξαμε στους εαυτούς μας και στη διεθνή κοινότητα πως είμαστε ικανοί να καταφέρουμε. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Μπορούμε να ξαναφέρουμε την ελπίδα. Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή, με νέα ηγεσία. Με όραμα, φιλοδοξία, σχέδιο, υψηλούς στόχους. Θα αλλάξουμε πορεία για να μη βουλιάξουμε. Δεν θα συμβιβαστούμε με τη μετριότητα και το τέλμα. Το πρώτο βήμα είναι αύριο να καταδικάσουμε τις πολιτικές της Ν.Δ. που οδηγούν σε μια όλο και πιο μίζερη, άδικη, αδιαφανή, ανασφαλή και ανίσχυρη Ελλάδα. Όσο για το μπάνιο μας, την Κυριακή έχουμε όλο τον χρόνο να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στη χώρα και στη συνέχεια να βουτήξουμε σε μια από τις υπέροχες παραλίες μας. Υποστηρίζετε συχνά ότι αύριο θα γίνει το πρώτο και καθοριστικό βήμα για να μπει τέλος στη βαρβαρότητα
των κυβερνητικών πολιτικών. Προτίθεστε να ζητήσετε εκλογές αμέσως μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος;

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Κάθε μέρα το τοπίο γύρω μας γίνεται πιο ζοφερό. Η κατάσταση στη χώρα μας έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Η κυβέρνηση, όμηρος ανομιών και μιας προβληματικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αδύναμη, φοβική, πώς να προσφέρει λύση στα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε; Αναλάβαμε τις ευθύνες μας ζητώντας να δώσει ο λαός τη λύση στο αδιέξοδο. Η καταδίκη των πολιτικών της Ν.Δ. θα καταστήσει το αίτημα αυτό πιο ισχυρό.

Και ποιο μπορεί να είναι αυτό το αποτέλεσμα που θα σας κάνει να απαιτήσετε εκλογές; Γιατί όλοι μιλούν για μια διαφορά της τάξεως του 3% και πως οτιδήποτε κάτω από αυτό το ποσοστό θα θεωρούνταν όχι ικανοποιητικό για το ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο δεν θα επιτάχυνε τις πολιτικές εξελίξεις.

Η ηττοπάθεια της Ν.Δ. είναι κακός σύμβουλος και την οδηγεί σε πρωτοφανείς θεωρίες που μόνο ειρωνικά χαμόγελα μπορούν να προκαλέσουν. Προσπαθούν να βαφτίσουν τη νίκη ήττα και την ήττα νίκη! Αναρωτιέμαι ειλικρινά τι άλλο θα ακούσουμε. Αναπτύσσουν τις θεωρίες αυτές γιατί ξέρουν πως μια πρωτιά του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα σημαίνει μια συντριπτική ήττα για τις πολιτικές τους. Ας θυμηθούμε πως είχαν κερδίσει τις προηγούμενες ευρωεκλογές με 9 μονάδες διαφορά. Μια πρωτιά και νίκη του ΠΑΣΟΚ θα πιστοποιήσει στην κάλπη, όχι σε δημοσκόπηση, μια πρωτοφανή αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, μια πραγματική ανατροπή θα είναι αδύνατον να αγνοηθεί.

Πόσο χρόνο ζωής δίνετε στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι από τις αρχές του χρόνου αρχίζει η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;

Οι εκλογές δεν μπορούν να καθυστερήσουν για πολύ ακόμη είτε το θέλει είτε δεν το θέλει ο κ. Καραμανλής. Η χώρα μας αντιμετωπίζει πρωτοφανή αδιέξοδα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αδυνατεί να υπερασπιστεί το κύρος μας. Με ποια αξιοπιστία θα διαπραγματεύεται ο Πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών τα συμφέροντα της χώρας στην Ευρώπη και αλλού; Εκτιμώ πως οι εκλογές θα έχουν πραγματοποιηθεί πριν από τον προσεχή Μάρτιο.

Και τι εννοείτε ότι δεν θα αντέξει; Εξαιτίας της πίεσης της αντιπολίτευσης ή λόγω του όγκου των προβλημάτων;

Χρειάζεται άμεσο σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, του κύρους μας διεθνώς και της εμπιστοσύνης του πολίτη στην Πολιτεία. Χωρίς αυτό είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα στα οποία έχουμε βυθιστεί- όπως και τη διεθνή οικονομική κρίση. Αυτή η κυβέρνηση πολύ απλά δεν έχει ούτε σχέδιο, ούτε τη δυναμική, ούτε την εμπιστοσύνη να αναλάβει το έργο αυτό. Είναι η ίδια υπεύθυνη με τις αντιλήψεις της για τη σημερινή κατάσταση. Η απαίτηση της κοινωνίας για ελπίδα και αλλαγή θα επιβάλει αργά ή γρήγορα την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Την επομένη των εκλογών και για τους προσεχείς μήνες έως τις εκλογές, εμείς θα εντείνουμε την τεκμηριωμένη και υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση που ασκούμε, πείθοντας όλο και περισσότερους πολίτες πως υπάρχει διέξοδος, δύσκολη αλλά εφικτή, πως υπάρχουν λύσεις και επιλογές. Συγκροτούμε μια όλο και ευρύτερη πλειοψηφία, μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα φέρει την αλλαγή και θα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και εφαρμογή των μεγάλων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα δρομολογήσουμε ως αυριανή κυβέρνηση.

Η οικονομία ή τα σκάνδαλα είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας;

Τα σκάνδαλα δεν είναι τίποτα άλλο από την κορυφή του παγόβουνου- των αντιλήψεων και τρόπου διακυβέρνησης. Κυβερνούν οι φίλοι, οι συγγενείς, οι κουμπάροι, οι κομματικοί και τα συμφέροντα. Η πελατειακή διαχείριση έχει διαλύσει το κράτος. Και χωρίς ευνομούμενο κράτος ούτε οικονομία ούτε εκπαίδευση ούτε κράτος πρόνοιας ούτε πράσινη ανάπτυξη ούτε σοβαρή παρουσία στο εξωτερικό θα έχουμε.

Τα δύο θέματα κάθε άλλο παρά ασύνδετα μεταξύ τους είναι. Η δημοσιονομική κατάρρευση συνδέεται άμεσα με την αύξηση της αδιαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Το χρέος διογκώθηκε κατά 100 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι φόροι για τους πολλούς, επιβλήθηκε σκληρή λιτότητα, περιορίστηκαν οι δαπάνες για την παιδεία, για την υγεία, για δημόσιες επενδύσεις και μειώθηκαν τα έργα. Συνεπώς, το ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά;» δεν είναι ρητορικό. Η πρώτη προτεραιότητα της αυριανής μας κυβέρνησης αφορά ακριβώς την ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δύο αυτών θεμάτων. Με μέτρα που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς της χώρας και δρομολογούν κανόνες διαφάνειας παντού. Και με ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης και αναθέρμανσης της οικονομίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
TA NEA

http://www.nonews-news.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: