Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

«Χρειάζεται μία κυβέρνηση που δεν χρωστά σε κανέναν»


«Η αυτονομία της πολιτικής είναι η αφετηρία για την αλλαγή πορείας της χώρας. Αλλιώς, καμιά αλλαγή δεν θα είναι εφικτή», γράφει στο άρθρο του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου τονίζει ότι η αυτονομία της πολιτικής χτίζεται με συγκεκριμένες θεσμικές αλλαγές, όπως «με ένα νέο εκλογικό σύστημα που απαλλάσσει από οικονομικές εξαρτήσεις», «με προτάσεις όπως αυτές που καταθέσαμε για τη διαλεύκανση των σκανδάλων, για παράδειγμα με ευνοϊκή μεταχείριση όσων δώσουν στοιχεία για επίορκους πολιτικούς».

«Πάνω από όλα, όμως, η αυτονομία της πολιτικής χρειάζεται πολιτική βούληση και έναν συνεχή αγώνα. Χρειάζεται μία κυβέρνηση που αισθάνεται ότι δεν χρωστά σε κανέναν, εκτός από τους πολίτες που την εμπιστεύθηκαν», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρει ότι το κόμμα του έθεσε στο επίκεντρο του λόγου και της δράσης του την αυτονομία της πολιτικής, διότι «η σύγχρονη ΄΄ρίζα της συμφοράς΄΄ είναι η εξάρτηση από κάθε είδους ανεξέλεγκτα συμφέροντα - επιχειρηματικά, μιντιακά ή όποια άλλα».

«Τα τελευταία χρόνια κάθε έλληνας πολίτης έχει γίνει μάρτυρας μιας επιταχυνόμενης απαξίωσης της πολιτικής ζωής. Δεν χρειάζεται να τονιστεί η ευθύνη της κυβέρνησης για την εξέλιξη αυτή: έγινε σαφές ότι η διαφθορά δεν είναι απλώς ένα φαινόμενο κυβερνητικής παθογένειας, αλλά πυρήνας της άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Γ. Παπανδρέου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, με την ομιλία του στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβριο. Παράλληλα, επανέλαβε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί και τόνισε ότι ο σημερινός Πρόεδρος έχει τιμήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αξίωμά του.
nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: