Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ!


Ρεπορτάζ : Κώστας Μοσχονάς

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ιδίως στον τομέα της απασχόλησης, άρχισαν να γίνονται αισθητές στους Ελληνες, έστω με μία καθυστέρηση σε σχέση με τους περισσότερους εταίρους στην Ε.Ε. Αυτό προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση-ευρωβαρόμετρο που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο, με θέμα την κρίση και τις κοινωνικές επιπτώσεις της. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου, που θα δοθεί... σήμερα στη δημοσιότητα, το 42% των Ελλήνων ανησυχεί ότι θα χάσει τη δουλειά του και θα βρεθεί στην ανεργία στο άμεσο μέλλον, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 32%. Επίσης, το 69% εκτιμά ότι τώρα έρχονται τα χειρότερα της κρίσης, ιδίως στον τομέα της απασχόλησης (Ε.Ε.: 61%), έναντι 28% που θεωρεί ότι βρισκόμαστε στο τέλος και πιστεύει ότι δεν θα αργήσει η ανάκαμψη.
Σε περίπτωση απόλυσης
Στην ερώτηση, σε περίπτωση απόλυσης, σε ποιο ποσοστό του σημερινού μισθού του το ταμείο ανεργίας θα αντισταθμίσει την απώλεια του εισοδήματός του τούς πρώτους 6 μήνες, το 2% των Ελλήνων απαντά σε ποσοστό 71-100%, το 13% μεταξύ 51-70% του σημερινού μισθού του και το 66% κάτω από το επίπεδο του 50%.
Η απαισιοδοξία ως προς τη διατήρηση μιας θέσης εργασίας ύστερα από δύο χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος στη χώρα μας. Απόδειξη ότι μόνο το 47% των Ελλήνων το πιστεύει (Ε.Ε.: 88%), το 63% προβλέπει ότι γενικά θα διατηρήσει τη σημερινή εργασία του (Ε.Ε.: 80%) και μόνο το 38% αισιοδοξεί ότι εάν απολυθεί θα βρει νέα δουλειά μέσα στους πρώτους 6 μήνες (Ε.Ε.: 39%).
Οσον αφορά πάντως το σήμερα, οι απαντήσεις που έδωσαν οι Ελληνες είναι λιγότερο απαισιόδοξες σε σχέση με τις προσδοκίες στο μέλλον, αλλά και σε σχέση με τις απαντήσεις των υπολοίπων Ευρωπαίων που έχουν ήδη νιώσει για τα καλά στο πετσί τους την κρίση.
Σκοτεινό το μέλλον
Το 28% λοιπόν των Ελλήνων αναγνωρίζει ότι λόγω της κρίσης έχασε τη δουλειά του ένας στενός φίλος ή μέλος της οικογενείας του, έναντι 36% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη των 27. Επίσης, το 12% των Ελλήνων αποκαλύπτει ότι ένας συνάδελφός τους απολύθηκε τελευταία (Ευρώπη των 27: 24%). Και το 4% δηλώνει ότι απολύθηκε από τη δουλειά του λόγω της κρίσης. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι σχεδόν διπλάσιος (9%).
Το 48% των Ελλήνων δηλώνει επίσης ότι σε περίπτωση απόλυσης θα αναζητήσει τη θέση εργασίας που είχε πριν απολυθεί στην ίδια περιοχή σε άλλον εργοδότη (Ε.Ε.: 47%), το 26% σε άλλη περιοχή (Ε.Ε.: 32%), το 12% θα αναζητήσει άλλου τύπου εργασία (Ε.Ε.: 19%) και το 29% δηλώνει ότι θα ανοίξει δική του δουλειά (Ε.Ε.: 13%).
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: