Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Εμφραγμα στα νοσοκομεία ...



«Αν δεν έχεις λεφτά ή μέσο, περιμένεις στη λίστα». Με τη φράση αυτή μας περιγράφει στέλεχος νοσοκομείου την κατάσταση που επικρατεί με την εξυπηρέτηση των τακτικών περιστατικών. Ανθρωποι με σοβαρές νευρολογικές παθήσεις πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2010 (!) για να εξεταστούν στο Κρατικό της Αθήνας.
Γυναίκες με καρκίνο του μαστού, που απευθύνονται για ραντεβού στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», ακούνε έκπληκτες ότι το ραντεβού τους είναι προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Γονείς που τηλεφωνούν για οφθαλμολογική εξέταση στο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», ενημερώνονται ότι το ...
ραντεβού τους είναι ύστερα από 80 μέρες.
Εμφραγμα στα νοσοκομεία

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ελλιπής στελέχωση και κακή οργάνωση καθιστούν τα δημόσια νοσοκομεία «ανάπηρα» και μη ανταγωνιστικά στον ιδιωτικό τομέα που «καλπάζει». Καλπάζει, όμως, και η οικονομική κρίση και γίνονται όλο και πιο λίγοι όσοι μπορούν να πληρώσουν πλέον στον ιδιωτικό τομέα. Εκτός κι αν αποφασίσουν να βάλουν γραμμάτια ή να δώσουν επιταγές...

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, το κράτος οφείλει να παρέχει σοβαρές υπηρεσίες Υγείας. Οι γνωρίζοντες, ωστόσο, αναφέρουν πως στην Ελλάδα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Νέα τμήματα δεν δημιουργούνται, ενώ δεν γίνονται προσλήψεις ούτε για να καλυφθούν τα κενά από τις συνταξιοδοτήσεις!

Οσο αυξάνονται τα κενά, τόσο μειώνεται η ποιότητα της εξυπηρέτησης. Οσο μειώνεται η ποιότητα της εξυπηρέτησης, τόσο αυξάνονται οι λίστες αναμονής...

Μελέτη
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο φαύλος κύκλος αναδεικνύει σοβαρές κοινωνικές ανισότητες και ακραίες καταστάσεις την ώρα της ανάγκης. Πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη για την Υγεία και τη συνταξιοδότηση δείχνει ότι τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα υφίστανται -όταν αρρωσταίνουν- την υπέρτατη αδικία.

Ανθρωποι με υψηλότερη μόρφωση μπορούν να παρακάμψουν τις λίστες αναμονής, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 32% έως 74%. Είναι σχεδόν αυτονόητο ότι το υψηλότερο ποσοστό (74%) αφορά την Ελλάδα, όπου το μέσο βασιλεύει. Στη λίστα, όμως, περιλαμβάνονται και χώρες, όπως η Σουηδία (48%), Ολλανδία (32%), Ισπανία (68%) και Ιταλία (67%).

Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το χρήμα, το οποίο στην Ελλάδα φαίνεται να μειώνει κατά 26% τον μέσο χρόνο αναμονής για εξέταση από ειδικό γιατρό (όχι σε επείγουσες περιπτώσεις).

ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΤΟ «ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ»
Καρκινοπαθείς στην ουρά για ενάμιση μήνα

«Μπλακ άουτ» έχει υποστεί το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας.

Ο «Αγιος Σάββας» αντιμετωπίζει τεράστια ζήτηση υπηρεσιών από καρκινοπαθείς, την ώρα που οι ελλείψεις του είναι πιεστικές. Τη «χαριστική βολή» δέχτηκε από το σύστημα εφημεριών, εξαιτίας του οποίου αφήνει στην αναμονή καρκινοπαθείς που έχουν άμεση ανάγκη για περίθαλψη.

Ο μέσος χρόνος αναμονής για πρώτη εξέταση στις παθολογικές - ογκολογικές κλινικές του νοσοκομείου φτάνει τις 80 μέρες, ενώ στην κλινική μαστού μία γυναίκα πρέπει να περιμένει ενάμιση μήνα μέχρι να εξεταστεί.

Η κατάσταση οδηγείται από το κακό στο χειρότερο, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεύθυνση της μίας Παθολογικής κλινικής έστειλε την περασμένη εβδομάδα έγγραφο στη διοίκηση του νοσοκομείου, με την οποία ενημερώνει ότι παύει να δίνει γνωματεύσεις:

«Λόγω ιδιαίτερων ελλείψεων στον αριθμό επιμελητών ΕΣΥ, η Παθολογική κλινική αναστέλλει τη διενέργεια συμβουλευτικών γνωματεύσεων σε όλα τα τμήματα του Παθολογικού και Χειρουργικού τομέα», αναφέρει το έγγραφο.

«Τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών», αναφέρει ο διευθυντής της Α Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» κ. Γεράσιμος Ρηγάτος:

«Το νοσοκομείο υποχρεώθηκε να εφημερεύει καθημερινά, μέχρι τις 3 το απόγευμα, για διαγνωσμένα περιστατικά καρκίνου. Από διάφορα νοσοκομεία άρχισαν να στέλνονται πολλοί ασθενείς τελικού σταδίου, οι οποίοι χρειάζεται να νοσηλευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τον κ. Ρηγάτο, οι ασθενείς αυτοί -που θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται σε ένα νοσοκομείο χρόνιων περιστατικών- έχουν διάρκεια νοσηλείας 20 ή και 25 ημερών, όταν ο μέσος χρόνος νοσηλείας δεν ξεπερνά τις οκτώ ή δέκα μέρες.

Η παράταση αυτή -εξηγεί- αυξάνει τη λίστα αναμονής και καθιστά πιο δύσκολη την αντιμετώπιση περιστατικών, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν. Μεγάλη είναι και η κόπωση του προσωπικού. Υπάρχει κενή θέση αναπληρωτή διευθυντή στην Παθολογική κλινική επί δύο χρόνια, ενώ κενές παραμένουν τέσσερις θέσεις ειδικευόμενων. Με το νέο ωράριο και τα ρεπό, οι ελλείψεις είναι περισσότερο εμφανείς.

«Ανάσα» στην αντιμετώπιση των ογκολογικών περιστατικών θα μπορούσε να δώσει το νεόδμητο ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι». Ο διοικητής του κ. Χρήστος Ράπτης τονίζει ότι λειτουργεί το 75% του νοσηλευτικού ιδρύματος, αλλά τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Οι «Αγιοι Ανάργυροι» έχουν τεράστια κενά, σε νοσηλευτικό κυρίως προσωπικό, τα οποία καθιστούν δύσκολη την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού ασθενών. Η διοίκηση έχει ζητήσει 140 νοσηλευτές, οι οποίοι δεν αναμένεται να φτάσουν στο νοσοκομείο πριν από τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Ράπτης σημειώνει ότι οι τρεις παθολογικές κλινικές λειτουργούν πλήρως. Δεν έχουν, ωστόσο, λειτουργήσει ακόμη τα χειρουργεία, η ορθοπεδική κλινική και το ακτινοθεραπευτικό, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί τις επόμενες μέρες.
ΕΘΝΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: