Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Σπάνε στα δύο το ΙΚΑ






Τρεις ρυθμίσεις προωθεί η κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να περιστείλει τις δαπάνες των ταμείων που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το πρωί το Υπουργείο Απασχόλησης και εξήγγειλε την επίσπευση της εφαρμογής τριών παλαιότερων σχεδίων που είχαν παγώσει το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. Καραμανλή, μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα προβλέπει το διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ, με την ελπίδα ότι θα περιστείλει ένα μέρος των υπέρογκων δαπανών υγείας των ταμείων και θα περιορίσει την εισφοροδιαφυγή, καθώς οι δαπάνες θα ελέγχονται ηλεκτρονικά, με τη βοήθεια και του ΑΜΚΑ που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου.

Ο διαχωρισμός του ΙΚΑ δεν αποκλείεται στο μέλλον να αποτελέσει πιλότο και για τα άλλα ταμεία με απώτερο στόχο να ενοποιηθούν οι κλάδοι υγείας που στενάζουν από τα ελλείμματα και να συσταθούν ενιαίοι κανονισμοί, συμπιέζοντας προς τα κάτω τις παροχές.

Ο κ. Καραμανλής άναψε το πράσινο φως να επισπευσθούν και οι περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών καθώς και η είσοδος των επαγγελμάτων νέας τεχνολογίας στο καθεστώς (διαδικασία που έχει παγώσει εδώ και ένα χρόνο), ενώ εξήγγειλε και «ψαλίδισμα» των αναπηρικών συντάξεων-μαϊμού .

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία υλοποίησης των μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης. Επεσήμανε ότι η διεθνής κρίση φαίνεται να έχει επηρεάσει λιγότερο την Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες και χαρακτήρισε σημάδι αισιοδοξίας την ανακοπή της αυξητικής τάσης της ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους.




Δεν υπάρχουν σχόλια: