Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ...


Ρεπορτάζ : Παντελής Βαλασόπουλος

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση έκδοσης του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, καθώς αυτή αναβλήθηκε χθες προσωρινά, στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή, απογοητεύοντας όσους ήθελαν να στήσουν σόου με τον πρώην μάνατζερ να επιστρέφει στην Αθήνα με χειροπέδες. Η απόφαση του Ανώτατου... Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία και ζητεί από την Εισαγγελία του Μονάχου να σταματήσει προσωρινά τη διαδικασία έκδοσης, αιφνιδίασε ακόμη και τους συνηγόρους του Χριστοφοράκου στο Μόναχο, οι οποίοι από την Παρασκευή είχαν καταθέσει προσφυγή, αλλά και τον ίδιο τον κατηγορούμενο, που χθες το πρωί ξύπνησε με την προοπτική ότι το απόγευμα θα βρίσκεται στην Αθήνα.
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου περιπλέκει όλο και περισσότερο την υπόθεση, σύμφωνα, ωστόσο, με την Εισαγγελία του Μονάχου πρόκειται απλά για μια καθυστέρηση.
Χθες το μεσημέρι λίγο μετά την ανακοίνωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία και έφτασε στο Μόναχο μέσω Αθήνας, ζητήσαμε από τον Αλφονς Ομπερμάγερ -τον εισαγγελέα που ασχολείται με την έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου- να μας σχολιάσει τις νεότερες εξελίξεις.
Ο ίδιος, αισιόδοξος όπως πάντα τον τελευταίο καιρό, μας δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι είναι ουσιώδους σημασίας η καθυστέρηση αυτή. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο μας ζήτησε να σταματήσουμε προσωρινά τη διαδικασία έκδοσης. Οι συνήγοροι του Μιχάλη Χριστοφοράκου έχουν καταθέσει δύο προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο και υπάρχουν οι ακόλουθες προοπτικές: Αναμένουμε την απόφαση του Δικαστηρίου για το σκέλος της προσφυγής που αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα. Εάν το Δικαστήριο απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα, προχωρούμε κανονικά στην έκδοση του Χριστοφοράκου. Η απόφαση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, ίσως στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. Εάν, αντίθετα, δεχθεί τα ασφαλιστικά μέτρα, τότε θα εξετασθεί και η συνταγματικότητα της έκδοσης και εκεί η απόφαση θα εκδοθεί μετά από δύο έως εννέα μήνες».
Ο κ. Ομπερμάγερ μάς θύμισε ότι εντός των ημερών αναμένεται και η απόφαση του Εφετείου Μονάχου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που αφορά την υπόθεση του C4Ι.
Οπως είπε ο Γερμανός εισαγγελέας: «Πιστεύουμε ότι -όπως έγινε και για το πρώτο ένταλμα σύλληψης- το Εφετείο του Μονάχου θα δεχθεί τις θέσεις μας και θα ζητήσει και πάλι την έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου».
Μια νέα νίκη στο δικό τους πόλεμο θεωρούν ότι κέρδισαν και οι συνήγοροι του Μιχάλη Χριστοφοράκου, καθώς ο πελάτης τους κατάφερε να παραμείνει, έστω και την τελευταία στιγμή, για άγνωστο ακόμη χρονικό διάστημα στη Γερμανία και να μην εκδοθεί στην Ελλάδα.
Οι ίδιοι από την Παρασκευή έχουν καταθέσει την προσφυγή τους στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, μια προσφυγή που περιλαμβάνει εκθέσεις τουλάχιστον πενήντα σελίδων - ανάμεσά τους και τις γνωματεύσεις δύο καθηγητών Νομικής από το Βερολίνο και το Μόναχο.
Εκεί ισχυρίζονται ότι η απόφαση έκδοσης του Εφετείου αντιστρατεύεται το γερμανικό Σύνταγμα, το οποίο και δεν επιτρέπει την έκδοση Γερμανών υπηκόων, όταν, μάλιστα, υπάρχουν υποψίες ότι η δίκη τους δεν θα είναι δίκαιη.
Συνοδεύεται από τη δικογραφία των προφυλακίσεων των κ. Σκαρπέλη και Γεωργίου, ενώ θέτει και θέμα αναλογικότητας, υποστηρίζοντας ότι ο Χριστοφοράκος στην Ελλάδα κινδυνεύει να δικαστεί με μεγαλύτερες ποινές απ' ό,τι στη Γερμανία.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να λάβει σοβαρά τις θέσεις των Γερμανών συνηγόρων και να εξετάσει επί της ουσίας την συνταγματικότητα της απόφασης έκδοσης, μπορεί, ωστόσο, και να τις αγνοήσει.
Το γερμανικό Σύνταγμα όντως δεν επιτρέπει τις εκδόσεις Γερμανών υπηκόων, σύμφωνα όμως με τις διεθνείς συμβάσεις που ισχύουν στην Ε.Ε., κάτι τέτοιο είναι δυνατό, αλλά πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση.
Ανακουφισμένοι δήλωσαν οι συνήγοροι του κ. Χριστοφοράκου σε Ελληνες δημοσιογράφους που βρέθηκαν χθες έξω από τις φυλακές του Στάντελχαϊμ στο Μόναχο, συμπλήρωσαν όμως ότι ο πελάτης τους δεν αισθάνεται ότι είναι σε θέση να ταξιδέψει στην Αθήνα, όπου και επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έχει προβλήματα με την υγεία του και για τον λόγο αυτό θα ζητήσει ιατρική βοήθεια.
Το θέμα της υγείας του έχει προτάξει και άλλες φορές η πλευρά των συνηγόρων του Χριστοφοράκου και φαίνεται ότι θα είναι και το τελευταίο χαρτί που θα παίξει, σε περίπτωση που το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα.
Μέχρι στιγμής ο Μιχάλης Χριστοφοράκος έχει εξετασθεί τρεις φορές σε καρδιολογική κλινική του Μονάχου, όπου του έχει διαγνωσθεί στένωση των στεφανιαίων αρτηριών και οι γιατροί τον έχουν συμβουλεύσει να κάνει επέμβαση τοποθέτησης στεντ.
Οι γιατροί, ωστόσο, του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στις φυλακές του Στάντελχαϊμ κρίνουν ότι ο κ. Χριστοφοράκος μπορεί να συνεχίσει να είναι κρατούμενος, ενώ πρέπει να συμπληρωθεί ότι αυτές τις ημέρες οι θερμοκρασίες είναι εξίσου υψηλές και στη Γερμανία.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: