Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Δίνουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία

Στηρίζουμε την πραγματική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ώστε να αποτραπεί η ύφεση. Δεν δίνουμε «λευκή επιταγή» στις τράπεζες. Διασφαλίζουμε ότι η ρευστότητα θα φτάσει στον πολίτη και τις επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους.

Για τη στήριξη της πραγματικής μας οικονομίας, εμείς με τις προτάσεις μας:

  • Στηρίζουμε μόνο εκείνες τις τράπεζες που έχουν ανάγκη. Να υπάρξει διαφάνεια, να γίνουν γνωστά τα πραγματικά προβλήματα της κάθε τράπεζας, ποιες είναι οι πραγματικές της ανάγκες.
  • Υποχρεώνουμε τις τράπεζες να καταθέτουν ως εξασφαλίσεις νέα ή αναχρηματοδοτούμενα δάνεια, με ευνοϊκούς όρους, προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσω ενός Ειδικού Ταμείου Αναχρηματοδότησης. Διασφαλίζουμε ότι τα χρήματα θα φτάσουν στην αγορά και δεν θα καλύψουν «μαύρες τρύπες» των τραπεζών.
  • Υποχρεώνουμε τις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή ίδια κεφάλαια να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο με χρήματα πρώτα από όλα των ίδιων των μεγαλομετόχων τους και ύστερα από το επενδυτικό κοινό και το Δημόσιο. Υποχρεώνουμε τους μεγαλομετόχους των τραπεζών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βάλουν το χέρι στη τσέπη.
  • Διασφαλίζουμε τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων στο Συμβούλιο Εποπτείας. Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου κάθε τράπεζας να έχει καθοριστική συμμετοχή στο Δ.Σ., όχι μόνο για τις αμοιβές των στελεχών αλλά κυρίως για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με ευνοϊκούς όρους.

Δεν μπορούν να έχουν εγγυήσεις μόνο οι τράπεζες. Χρειάζονται εγγυήσεις και οι πολίτες. Εγγυήσεις πως αυτοί θα είναι οι τελικοί αποδέκτες των μέτρων γιατί μόνο έτσι θα αποτραπεί η ύφεση και η έκρηξη ανεργίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: