Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΑΘΑΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ - ΚΑΘΑΡΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ...


Περισσότερα στοιχεία από αυτά που δημοσιεύσαμε στο fimotro χθες το βράδυ, δημοσιεύει σήμερα η Καθημερινή η οποία επιβεβαιώνει το σταθερό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ., της τάξεως των 6 ποσοστιαίων μονάδων. Το προβάδισμα αυτό, ωστόσο, στην εκτίμηση εδρών μεταφράζεται σε ισχνή αυτοδυναμία, με το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταλαμβάνει 153 έδρες με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Σύμφωνα με... το αποτέλεσμα του βαρόμετρου, που είναι το τελευταίο που δημοσιοποιείται, καθώς τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές ισχύει απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 41,5%, έναντι 35,5% της Ν.Δ., ποσοστό που μεταφράζεται σε 97 έδρες. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,5% και 23 έδρες, ο ΛΑΟΣ με 6% και 16 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4% και 11 έδρες και οι Οικολόγοι Πράσινοι, που εξακολουθούν να μην επιτυγχάνουν είσοδο στη Βουλή, καθώς το ποσοστό τους φθάνει μόλις το 2,5%. Με τα ίδια ποσοστά, και τον νέο εκλογικό νόμο, το ΠΑΣΟΚ θα ελάμβανε 159 έδρες και η Ν.Δ. 93, ενώ απώλεια μίας έδρας θα είχαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ προηγείται, με βραχεία όμως κεφαλή, και στην προτίμηση εκείνων που απείχαν από την ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές. Το 23% δηλώνει ότι σκέπτεται να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, έναντι 19% που θα ψηφίσει Ν.Δ. Σε ποσοστό 19% απαντούν ότι δεν θα ψηφίσουν και πάλι. Σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει τη μεγαλύτερη συσπείρωση ψηφοφόρων, μεγαλύτερη ακόμα και από το ΚΚΕ, που διακρίνεται για το συμπαγές εκλογικό του σώμα. Συγκεκριμένα, η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ανέρχεται σε 86%, της Ν.Δ. σε 65%, του ΚΚΕ σε 77% και του ΣΥΡΙΖΑ σε 43%.
Καθώς εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία και πλησιάζουμε προς τις εκλογές, φαίνεται να παγιώνεται στο εκλογικό σώμα η πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί και δεν αναμένεται ανατροπή στις κάλπες.
Ετσι, ενώ πριν από πέντε μόλις ημέρες, στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, το 44% των ερωτηθέντων εκτιμούσαν ότι οι εκλογές μάλλον παίζονται, τώρα το ποσοστό τους εμφανίζεται μειωμένο στο 35%, ενώ αντίστοιχα, αυξάνεται από 48% σε 59% το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι οι εκλογές μάλλον έχουν κριθεί. Αντίστοιχα, αυξημένη καταγράφεται η παράσταση νίκης του ΠΑΣΟΚ, που φθάνει στο 77%, έναντι 69% που ήταν πριν. Το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι τις εκλογές θα κερδίσει η Ν.Δ. μειώνεται από 19% σε 15%.
Οσον αφορά την επίδραση της προεκλογικής εκστρατείας στην εικόνα των πολιτικών αρχηγών, κερδισμένοι εμφανίζονται ο Γιώργος Παπανδρέου, για τον οποίο οι θετικές γνώμες αυξάνονται στο 33% από 28% και η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ανεβαίνει στο 4% από 3%. Με απώλειες εμφανίζεται ο κ. Κώστας Καραμανλής, που βρίσκεται στο 32% έναντι 34%, ενώ σταθεροί παραμένουν οι Γιώργος Καρατζαφέρης με 7% και Αλέξης Τσίπρας με 4%.
Τέλος, αυξάνεται από 31% σε 35% το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν καλύτερη για τη χώρα μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, μειώνεται από 25% σε 22% το ποσοστό εκείνων που προτιμούν κυβέρνηση Ν.Δ. και από 37% σε 36% το ποσοστό εκείνων που απαντούν καμιά από τις δύο.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: