Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ...


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοραή

Το ρεύμα του Γιώργου Παπανδρέου προκαλεί ηλεκτροσόκ στη Ν.Δ. Για πρώτη φορά στην ιστορία κόμματος το οποίο εμφανίζεται να χάνει την εξουσία, αντί να περιορίσει τη διαφορά με το πρώτο κόμμα καθ' οδόν για τις κάλπες, την αυξάνει συνεχώς. Σύμφωνα με μυστικές δημοσκοπήσεις, είναι... πλέον διψήφιος ο αριθμός των μετακινήσεων των ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίθετα εκείνες από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. περιορίζονται στο 0,5. «Ακόμη και το 1993, που ο Κ. Μητσοτάκης έχασε με οχτώ μονάδες από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε με ένα προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ που έφτανε τις 13,5 μονάδες. Η διαφορά μειώθηκε τελικά κατά 5,5 μονάδες», τόνισαν στην «Ε» έμπειροι πολιτικοί αναλυτές - εκλογολόγοι που έχουν στα χέρια τους τα συγκριτικά στοιχεία.
Δυσαρέσκεια
Η μεγάλη ήττα αναμένεται να προκαλέσει ένα τσουνάμι εσωκομματικής δυσαρέσκειας και κριτικής το οποίο θα συμπαρασύρει και τον Κώστα Καραμανλή. Πολλοί ήταν αυτοί που χτυπούσαν καμπανάκια αλλά ο πρωθυπουργός δεν τα άκουγε ή δεν ήθελε να τα ακούσει. «Δεν είναι η ώρα να υπενθυμίσω ούτε τις προτάσεις ούτε την κριτική μου», είπε ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Απλώς σας λέω ότι κατ' επανάληψη είχα προτείνει τη σύσταση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, είχα εισηγηθεί προτάσεις οι οποίες θα βοηθούσαν ακόμη περισσότερο να πάμε πιο γρήγορα, πιο κοντά στον πολίτη και να έχουμε καλύτερες κινήσεις».
Στενοχωρούν τα γκάλοπ Η διεύρυνση της ψαλίδας ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. άρχισε να παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις την τελευταία εβδομάδα. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δεν έπαιξαν ρόλο αυτά καθαυτά τα γεγονότα (ο αποκλεισμός του Τσιτουρίδη, τα δύο μέτρα και σταθμά στους Βατοπεδινούς στα ψηφοδέλτια κ.λπ.) αλλά η γενική πεποίθηση που διαμορφώνεται ότι πέφτουν οι τίτλοι του τέλους. «Ο,τι κι αν κάνει ο Καραμανλής βρίσκει τοίχο», είπε στην «Ε» έγκυρος αναλυτής-εκλογολόγος. «Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη γι' αυτόν», συνέχισε. «Αποδείχθηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Θα πρέπει μάλλον να αποκλείσει το ενδεχόμενο της παραμονής του στην αρχηγία της Ν.Δ. μετά το ισχυρό πλήγμα που θα δεχθεί».
Οι τελευταίες ελπίδες των «γαλάζιων» είναι μήπως αυτή η αυξητική τάση που υπάρχει στο ποσοστό της διαφοράς και που «θεωρείται πιθανό να αγγίξει ακόμη και διψήφιο αριθμό τα επόμενα 24ωρα», όπως είπε ο εκλογολόγος, αρχίσει να υποχωρεί την τελευταία εβδομάδα. Δηλαδή «να τρομάξει η βάση της Ν.Δ. από την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και να συσπειρωθεί φτάνοντας έστω το 35-36% που πήρε η Ν.Δ. το 1981 και το οποίο θεωρείται ότι είναι το ποσοστό του σκληρού πυρήνα της παραδοσιακής Δεξιάς». Ο πολιτικός χρόνος όμως μετράει πλέον αντίστροφα και οι διαλυτικές τάσεις είναι εμφανείς σε όλες τις εκφάνσεις του κομματικού μηχανισμού και του προεκλογικού αγώνα.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: