Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ΕΡΧΟΝΤΑΙ 5 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΛΛΟΓΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ...


Ρεπορτάζ : Θάνος Τσίρος

Την υιοθέτηση του πολιτικού συνθήματος περί «εξυγίανσης και αναδιανομής» και στο χώρο της κτηματαγοράς μελετάει η κυβέρνηση. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών περίπου κατά 30% θα συνδυαστεί με μείωση των συντελεστών μεταβίβασης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Εκπτωση φόρου για τα στεγαστικά δάνεια θα παρέχεται μόνο για την αγορά «μικρομεσαίων ακινήτων»...
ενώ καταργείται η απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά πολυτελούς πρώτης κατοικίας. Αυξάνεται επίσης το «ελάχιστο κόστος κατασκευής» ακινήτων.
Τα μέτρα αυτά θα συμπληρώσουν τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις για επιβολή φόρου στην μεγάλη ακίνητη περιουσία και φορολόγηση με υψηλότερους συντελεστές των γονικών παροχών αξίας άνω των 200-250 χιλιάδων ευρώ. Αυτά αναμένεται να ενεργοποιηθούν από τον Μάρτιο και θα είναι τα εξής:
Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των πραγματικών.
Ως πιθανότερη ημερομηνία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών θεωρείται πλέον η 1η Μαρτίου, αν και οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί. Η πρόθεση είναι οι αντικειμενικές αξίες να πλησιάσουν πολύ τις πραγματικές. Σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η απόσταση ανάμεσα στις τιμές ζώνης και τις πραγματικές αξίες κυμαίνεται γύρω στο 30%.
Στα οικόπεδα, οι αποστάσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι από την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές θα κλείσουν πολλά παράθυρα φοροδιαφυγής:
**Το παράθυρο του «πόθεν έσχες». Κάποιος αγοράζει οικόπεδο 300.000 ευρώ και δηλώνει ότι το απέκτησε με 100.000 ευρώ. Ετσι, «ξεπλένεται» χρήμα 200.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και με την κατασκευή ακινήτων γι' αυτό και μελετάται νέα αύξηση στο «ελάχιστο κόστος κατασκευής οικοδομών».
**Η απώλεια εσόδων από τον φόρο στους κατασκευαστές. Αναγράφοντας την αντικειμενική αξία ως τιμή πώλησης, δεν φορολογούνται καθόλου για ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους.
**Η απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ στα ακίνητα. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει αποδειχτεί ότι λειτουργεί υπέρ των κατασκευαστών, καθώς ο ΦΠΑ που καταβάλλεται κατά την πώληση του ακινήτου (ουσιαστικά υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας) είναι σε πολλές περιπτώσεις ίσος ή και μικρότερος απ' αυτόν που εισπράττουν οι κατασκευαστές από τους προμηθευτές των υλικών.
Μειώνονται οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης.
«Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για την αγορά ακινήτων» επισημαίνουν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της κτηματαγοράς. Είναι γεγονός ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων μειώθηκαν περίπου κατά 60% το 2009, ενώ και η νέα χρονιά δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς. Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στο να συνδυάσει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών με τη μείωση των συντελεστών μεταβίβασης κατά τουλάχιστον τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Σήμερα, ο φόρος μεταβίβασης (για τα μεταχειρισμένα ακίνητα, καθώς στα καινούρια επιβάλλεται ΦΠΑ 19%) υπολογίζεται με συντελεστή 9% για τις πρώτες 15.000 ευρώ και στη συνέχεια με συντελεστή 11%. Με τη μείωση των συντελεστών στο 6% και 8% αντίστοιχα δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση για τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων (ενδεχομένως να υπάρξει και ελάφρυνση) ακόμη και στην περίπτωση που αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες κατά 30%.
Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού στο αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας.
Η ρύθμιση Αλογοσκούφη που προβλέπει ότι η αγορά πρώτης κατοικίας είναι αφορολόγητη αρκεί η επιφάνειά της να μην υπερβαίνει τα 200 τ.μ., θα καταργηθεί. Το νέο αφορολόγητο θα εξαρτάται όχι μόνο από την επιφάνεια του ακινήτου αλλά και από την αξία του.
Το ύψος του αφορολογήτου θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια του διαλόγου και αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στις 250.000 ευρώ, καθώς στόχος είναι να μην επιβαρυνθεί η αγορά μιας μεσαίας κατοικίας. Για τα μεγάλης αξίας ακίνητα η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγάλη. Η αγορά διαμερίσματος 150 τετραγωνικών αξίας 700.000 ευρώ ως πρώτη κατοικία σήμερα δεν φορολογείται. Με το νέο καθεστώς, ο φόρος θα υπερβεί τις 36.000 ευρώ.
Αλλάζει η έκπτωση φόρου των στεγαστικών δανείων.
Για την τόνωση της κτηματαγοράς, η Νέα Δημοκρατία πέρασε νόμο που προβλέπει ότι από τον φόρο εκπίπτει το 40% των τόκων ανεξάρτητα αν το δάνειο αφορά την αγορά πρώτης κατοικίας ή εξοχικού. Και αυτή η διάταξη θα καταργηθεί.
Ανάλογα με την αξία
Το νέο σύστημα θα συνδέει την έκπτωση φόρου με την αξία του ακινήτου. Για δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ τα οποία θα αφορούν την απόκτηση πρώτης κατοικίας, θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα το σύνολο των τόκων. Δηλαδή, από τον φόρο θα αφαιρείται έως και το 40% των τόκων. Για δάνεια από 200.000 έως 300.000 ευρώ από τον φόρο θα αφαιρείται το 20% των τόκων, ενώ καμία έκπτωση δεν θα προβλέπεται για την αγορά εξοχικής ή δευτερεύουσας κατοικίας, καθώς και για πολύ μεγάλα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας
Καταργείται ο φόρος υπεραξίας.
Στα ακίνητα που αλλάζουν δεύτερη φορά χέρια μετά το 2006, επιβάλλεται σήμερα φόρος υπεραξίας με συντελεστή που φτάνει ακόμη και στο 20%. Ο φόρος μετατοπίζει το βάρος από τον αγοραστή στον πωλητή. Την υπεραξία την πληρώνει ο πωλητής (ακόμη και στην περίπτωση που προχωρεί αναγκαστικά στην πώληση του ακινήτου), ενώ ο αγοραστής καταβάλλει μόνο ένα ειδικό τέλος ίσο με το 1% της αξίας του ακινήτου. Μέχρι στιγμής ο φόρος έχει αποδώσει ελάχιστα έσοδα και μελετάται η κατάργησή του.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: