Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ΠΩΣ ΓΙΝΑΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ...


Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)


Απίστευτα δυσμενής είναι η εικόνα που έδιναν για την Ελλάδα τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Από το μπλε της θάλασσας, με το οποίο μάς διαφήμιζαν, πέρασαν ξαφνικά στο γκρίζο της οικονομίας. Και το «ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα» το παραποίησαν σε «ζήσε με το χρέος σου στην Ελλάδα». Στην αρχή μάς χαρακτήριζαν «αναξιόπιστους» για τα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζαμε στο Εco/Fin για το μέγεθος του ελλείμματος. Εν συνεχεία, μόλις η Αθήνα ανακοίνωσε το πραγματικό έλλειμμα, μας «προβίβασαν» σε...
«μαύρα πρόβατα της Ευρώπης» και αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου μάς «αναβάθμισαν» σε... «γουρούνια» ή στα αγγλικά «ΡΙGS». Τώρα θα πείτε «τι σχέση έχουν τα συμπαθή τετράποδα με το υπέρογκο δημόσιο χρέος της χώρας μας, με την αδράνεια της κυβέρνησης να πάρει τους δύο πρώτους μήνες μέτρα ή με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας;». Και όμως, για τους Ευρωπαίους έχουν, αφού έφθασαν στο σημείο να μας... παραλληλίσουν με τα γουρούνια, χρησιμοποιώντας τα αρχικά της αγγλικής λέξης Ρigs. Μόνο που μαζί με την Ελλάδα παραλληλίζουν με γουρούνια και την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία: Ρortugal, Ιreland, Greece και Spain. Αν βάλετε τα αρχικά των χωρών αυτών που κατά σύμπτωση αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, τότε σχηματίζεται στα αγγλικά η λέξη «γουρούνια».
▅ Η πορεία προς την αναξιοπιστία
«Γουρούνια» ή «μαύρα πρόβατα», τι σημασία έχει αλήθεια ο χαρακτηρισμός; Σημασία έχει πώς φθάσαμε σε αυτό το σημείο, ώστε ο κ. Χοακίν Αλμούνια να λέει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται κρίσιμες θεσμικές μεταρρυθμίσεις» και ότι «δεν έχει λάβει καμία αποτελεσματική δράση». Η κυρία Ανγκελα Μέρκελ να προειδοποιεί πως ό,τι συμβαίνει σε ένα κράτος-μέλος επηρεάζει τα άλλα. Ο κ. ΖανΚλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να μας επιτίθεται, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο να έχουμε αναξιόπιστα στοιχεία», και ο κ. Κλέμενς Φουέστ, επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, να λέει ότι «αν ο κόμπος φτάσει στο χτένι, η Γερμανία πρέπει πάση θυσία να μην παραχωρήσει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές...» . Και κοντά σ΄ όλα αυτά ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου , κηρύσσοντας προσφάτως στο Ζάππειο τον Κοινωνικό Διάλογο, παραδέχθηκε ενώπιον των κοινωνικών εταίρων ότι έχουμε αρνητικό ρεκόρ στο έλλειμμα, στη φοροδιαφυγή, στις πελατειακές σχέσεις, στη σπατάλη, στη διαφθορά, ακόμη (ρεκόρ και εδώ) στην... παχυσαρκία! Πώς φτάσαμε στο σημείο από την «ισχυρή οικονομία» της περιόδου 2000-2004 η Ελλάδα να μετατρέπεται σε «μαύρο πρόβατο» και στα ξένα ΜΜΕ να γίνεται λόγος ακόμη και για πτώχευση ή για κίνδυνο να τεθεί υπό επιτροπεία, όπως έγραψε και η εφημερίδα «Le Figaro»;
Τα στελέχη των Βρυξελλών νιώθουν εξαπατημένα από τη χώρα μας. Δώσαμε, είπαν, αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία. Αυτό όμως που φαίνεται να έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν όταν το 2004, μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές, η νέα κυβέρνηση οργάνωσε την περιβόητη «απογραφή», θέλοντας να δείξει στην Ευρώπη ότι οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ υποβάθμιζαν με διάφορα λογιστικά τεχνάσματα τα ελλείμματα. Εμείς οι ίδιοι διατυπώσαμε τότε το ερώτημα: «Μπήκε ή όχι με το σπαθί της η χώρα μας στην ευρωζώνη;». Περισσότερο καχύποπτοι έγιναν με τη ραγδαία ανοδική αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ όταν συμπεριελήφθη και μέρος της παραοικονομίας. Εν συνεχεία η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ είπε στους Ευρωπαίους ότι το έλλειμμα που παρουσίαζε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ήταν αυτό που έλεγε αλλά ήταν υπερδιπλάσιο.
▅ Τι Ελλάδα, τι Ντουμπάι...
Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι «για το απίστευτο αλαλούμ με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας δεν φταίνε οι υπάλληλοι της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι που τους έδιναν εντολή να παραποιούν τα στοιχεία». Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η οικονομική κρίση, τα συνεχώς ασταθή οικονομικά μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρος που κατά καιρούς ανακοινώνονταν από τους υπουργούς Οικονομίας για τον περιορισμό του ελλείμματος κτλ.,
καταλαβαίνουμε ότι ολα αυτά ανάγκασαν τους Ευρωπαίους να πουν «τέρμα τα αστεία». Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο Fitch συνδέθηκε με την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, τη διεύρυνση του spread (τη διαφορά δηλαδή της απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου) και ξαφνικά οι πάντες μάς παρομοίαζαν με το Ντουμπάι.
Δεν ήταν όμως μονάχα αυτά. Εδώ και χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν κατηγορούμενη για παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, επειδή δεν απελευθέρωσε τα κλειστά επαγγέλματα, δεν εξίσωσε τα όρια ηλικίας για άνδρες και γυναίκες στο Δημόσιο, για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, επειδή δεν έχει ακόμη ενσωματώσει στο Εθνικό Δίκαιο 15 κοινοτικές οδηγίες, έχει τρεις εκκρεμείς υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (απόβλητα, δημόσια υγεία, ρύπανση), δεν έχει διαχειρισθεί το μείζον θέμα των έργων διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και πολλά άλλα. Δύο φορές σε διάστημα πέντε ετών βρέθηκε υπό αυστηρή επιτήρηση.
▅ Ο φόβος της χρεοκοπίας
Ολες αυτές οι εξελίξεις συνδέθηκαν αμέσως με τους φόβους για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας που θα πλήξει την ευρωζώνη. Προβλήθηκαν μάλιστα ως η βασική αιτία για την υποχώρηση των αγορών σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για το ράλι του δολαρίου. Ολος ο πλανήτης δηλαδή έβαλε στο στόχαστρο την Αθήνα. Η ιστοσελίδα των «Financial Τimes» είχε τον τίτλο «ελληνική τραγωδία», λέγοντας ότι η Ελλάδα γκρέμισε τις αγορές. Τώρα θα πείτε «γιατί τέτοιο μένος των ξένων εναντίον της χώρας μας, τη στιγμή που και άλλες χώρες έχουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα;». Η απάντηση είναι απλή. Οι ξένοι μάς έχουν δανείσει περί τα 300 δισ. ευρώ. Δεν είναι ότι λοιπόν ότι θέλουν απλώς να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω, αλλά ότι επιζητούν να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους, ανεβάζοντας τα επιτόκια με τα οποία μάς δάνεισαν.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: