Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Οι κόντρες φέρνουν αναδόμηση...



Σχέδιο υψηλής στόχευσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2010, επεξεργάζεται ο Γιώργος Παπανδρέου, χτυπώντας «καμπανάκι» στους υπουργούς του.
Μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου (και για το Δημόσιο αυτήν την εβδομάδα), ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι έφτασε η ώρα για την αποτελεσματική εκτέλεση ενός σχεδίου.
Ενός σχεδίου, που δεν...
θα περιορίζεται στην πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά που θα κινεί την κυβερνητική μηχανή να βρει λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός βρίσκεται ένα βήμα κοντύτερα στο να συνδυάσει πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική διαχείριση της οικονομικής ανασφάλειας της κοινωνίας, με αλλαγές στα πρόσωπα σε ρόλους-κλειδιά στην κυβέρνηση και στο επιτελείο του.

Εχει σαφή εικόνα για τις «ασθένειες» και τους αδύναμους κρίκους του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος. Δέχεται σειρά εισηγήσεων, τις οποίες «ακούει» και καταγράφει.

Στρατηγείο
Ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι από το Μνημόνιο, το Ασφαλιστικό και το αναπτυξιακό πακέτο μέχρι και την παραμικρή υπουργική δράση, χρειάζεται ένα «στρατηγείο» για τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

«Ψηφίστηκε το Ασφαλιστικό, αλλά η κοινωνία έχει ανασφάλεια». Η φράση αποδίδεται στον πρωθυπουργό (από στενό συνεργάτη του), ως απόδειξη της αποφασιστικότητάς του να θέσει σε επανεκκίνηση το πολιτικό δυναμικό που επωμίζεται την εφαρμογή του αυστηρού δημοσιονομικού προγράμματος μαζί με την υλοποίηση σχεδίου στήριξης, που θα παρουσιάσει στις 3 του Σεπτέμβρη.

Και μπορεί η κυρία Λούκα Κατσέλη να έχει την ευθύνη της σύνταξης του νέου αναπτυξιακού νόμου (θα κάνει αναλυτική παρουσίαση του αναπτυξιακού και επενδυτικού σχεδιασμού ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ), ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνεται σημαντική καθυστέρηση στον κρίσιμο τομέα, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η δε πιθανότατη αποχώρηση του υφυπουργού, Σταύρου Αρναουτάκη, για τη διεκδίκηση της περιφέρειας Κρήτης ενισχύει τα σενάρια για αλλαγές στο εν λόγω υπουργείο. Μία από αυτές και ο ορισμός υφυπουργού στη Ναυτιλία.

Για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στελέχη που συζητούν συχνά με τον πρωθυπουργό θεωρούν αναγκαία τη μετακίνησή του στο αναπτυξιακό πεδίο - δίνοντας έμφαση στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, την ευθύνη του οποίου έχει η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Η επιτάχυνση στον τομέα Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να λάβουν την τελική μορφή όλα τα σχετικά νομοσχέδια με τη «σφραγίδα» του αρμόδιου υπουργού, Δ. Ρέππα, εντάσσεται στις προτεραιότητες του πρωθυπουργικού επιτελείου. Υγεία και Παιδεία είναι επίσης δύο τομείς που δεν αφορούν μόνο την εξοικονόμηση κονδυλίων από την ορθή (επαν)ένταξη σε ένα βιώσιμο και καινοτόμο σύστημα.

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έχει παρουσιάσει αλλαγές για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τώρα «κρίνεται» για τις αναγκαίες αλλαγές στα πανεπιστήμια, που αφορούν άμεσα και τον οικογενειακό προϋπολογισμό (οι «ανατροπές» θέλουν να ελαφρύνουν από έξοδα τις οικογένειες). Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου συνόδευσε προ ημερών τον πρωθυπουργό σε μια δράση (για τα ναρκωτικά), όπου δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκη κονδύλια αλλά σχεδιασμό - αν και το στοίχημα σ’ αυτήν τη φάση παραμένει η μείωση των δαπανών στο «αδηφάγο» νοσοκομειακό σύστημα επί χρόνια.

ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ ΕΝΑ ΕΞΟΔΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΙΣΤΑΜΕ και κόμμα ετοιμάζουν το... αντιμνημόνιο

Τις επόμενες ημέρες επίσης και λόγω της διάταξης που συμπεριλήφθηκε στο Ασφαλιστικό απεγκλωβίζεται η διαδικασία για την τοποθέτηση διοίκησης στο ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, έπειτα από εντολή του κ. Παπανδρέου έχουν ήδη συγκροτηθεί δύο Ομάδες (Επιτροπές) για το Κοινωνικό και Αναπτυξιακό Δίχτυ. Σε κάθε Επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι από τρεις πλευρές: από την κυβέρνηση, τη Βουλή και το κόμμα.

Η αποστολή τους αφορά τη σύνταξη ενός προγράμματος-αντιμνημονίου με θετικές παρεμβάσεις για τα κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα που ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σταδιακά το φθινόπωρο. Την οργάνωση και την επιμέλεια των Ομάδων έχει αναλάβει ο γραμματέας Σ. Ξυνίδης, το ΙΣΤΑΜΕ και η ηγεσία του. Δηλαδή, ο πρόεδρος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μόσιαλος, ο αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, Νίκος Παπανδρέου, και στελέχη του, όπως η Μαρία Καρακλιούμη (εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ) που τροφοδοτεί με έρευνες και στατιστικά στοιχεία τις δύο Ομάδες.

Με σαφή επίσης χρονοδιάγραμμα, μέχρι τον επόμενο μήνα πρέπει να έχουν παραδοθεί τα συμπεράσματα και δέσμες προτάσεων με... σύνθημα «ένα έξοδο λιγότερο για κάθε ελληνική οικογένεια»- π.χ. πρόβλεψη για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αλλωστε, ο Γ. Παπανδρέου, που αποκλείει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, «συνιστά» στους υπουργούς και τα στελέχη προετοιμασία για τη δύσκολη προεκλογική εκστρατεία που θα προηγηθεί των εκλογών του «Καλλικράτη», τον προσεχή Νοέμβρη...

Αποχώρηση Λούκας
Θεωρείται ένας από τους αδύναμους κρίκους, ενώ η αυξημένη πιθανότητα να διεκδικήσει την περιφέρεια Κρήτης ο υφυπουργός Αρναουτάκης ενισχύει τα σενάρια για αλλαγές στο υπουργείο Οικονομίας.

«Πράσινος» ο Μιχάλης
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν υποψήφιος για το Οικονομίας, επειδή όμως ο πρωθυπουργός θέλει να «τρέξουν» οι επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη, ίσως τελικά αντικαταστήσει την Τίνα Μπιρμπίλη.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: