Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

ΦΠΑ μέσω Ίντερνετ; Την …πατήσατε!

Κύμα εφόδων από την Εφορία

protothema.gr
Στο στόχαστρο βάζει το υπουργείο Οικονομικών όσους υποβάλλουν ηλεκτρονικά το ΦΠΑ καθώς διαπιστώνει ότι υπάρχει τεράστια απόκλιση στην είσπραξή του, σε σχέση με τον ΦΠΑ που οι επιτηδευματίες τον υποβάλλουν "αυτοπροσώπως" και χειρόγραφα στις εφορίες.

Στο οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε αναβρασμό μετά την "καθίζηση" που εμφάνισαν τα έσοδα από εμμέσους φόρους τον Ιούλιο. Η λύση στην οποία φαίνεται πως στρέφεται τώρα το υπουργείο Οικονομικών είναι να διατάξει μαζικούς προσωρινούς ελέγχους για όσους αισθάνονται ότι, από την "ασφάλεια" του γραφείου ή του σπιτιού τους, μπορούν να δηλώνουν εικονικά ό,τι θέλουν, βάζοντας στην τσέπη τον (αυξημένο) ΦΠΑ που εισπράττουν από τους πελάτες τους.

Καθώς διαφαίνεται πως η αύξηση των φόρων έχει "ανοίξει την όρεξη" και στους επιτήδειους να βάζουν στα ταμείο τους περισσότερο "ζεστό χρήμα" έχει θορυβήσει ιδιαίτερα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και θέλουν να την καταπολεμήσουν πριν λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς "φρενάρει απότομα" και τον περιορισμός του ελλείμματος (από 45,4% το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010 σε 39,7% το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου).
Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 4,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: