Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Επιταγές αντί επιδομάτων, “καθαρά stage” και μισθοί με συμπλήρωμα από ΟΑΕΔ

Τρία όπλα στην μάχη κατά της ανεργίας

protothema.gr
Oι εφιαλτικές προβλέψεις των διεθνών οργανισμών και της ΓΣΕΕ για έκρηξη της ανεργίας στο 20 % το 2011 οδηγούν το υπουργείο εργασίας στην επίσπευση εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος - ομπρέλα από το φθινόπωρο για να μη χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας .

Το πρώτο που αφορούσε επιδότηση εισφορών κυρίως για προσλήψεις στον τουριστικό τομέα, κάλυψε περίπου 50.000 θέσεις εργασίας και συνέβαλε σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ στην σταθεροποίηση και ανεπαίσθητη μείωση (1,03%) του ποσοστού ανεργίας τον Ιούνιο του 2010

Τα νέα προγράμματα που ανακοινώνονται την Τετάρτη από τον Υπουργό Εργασίας θα προβλέπουν

- την καθιέρωση ενός “βάουτσερ”, δηλαδή μιας επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας με την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε οικονομική ενίσχυση για πρόσληψη η για επαγγελματική κατάρτιση που θα διαλέγει ο ίδιος ο άνεργος

- την απόκτηση εμπειρίας για νέους έως 24 ετών για 12 μήνες .Οι ασφαλιστικές εισφορές θα βαραίνουν τον ΟΑΕΔ και τα προγράμματα θα αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μην παραπέμπουν στα αμαρτωλά stage .

- πρόσληψη νέων ανέργων με το 84% του κατώτατου μισθού οι οποίοι δε θα υποστούν μείωση στις καθαρές αποδοχές καθώς ο OΑΕΔ θα καταβάλει τη διαφορά όπως και προγράμματα αυτασφάλισης για ανέργους άνω των 55 ετών.

Από τα προγράμματα που θα τρέξουν στην αγορά το 2010 θα επωφεληθούν συνολικά 150.000 άνεργοι . Οι πόροι - καθώς ο ΟΑΕΔ δεν έχει ...σάλιο κατά δήλωση και του υπουργού Εργασίας - θα αντληθούν από τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ και από εσωτερική χρηματοδότηση μέσω του ΙΚΑ που θα επιδοτεί ουσιαστικά τις εισφορές καθώς οφείλει 5 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: