Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Τσακίζει τα νοικοκυριά το νέο κύμα ακρίβειας

Στο 5,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

protothema.gr
Στα ύψη εκτοξεύεται μήνα με το μήνα ο πληθωρισμός, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στα νοικοκυριά αλλά και στο οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Ιούλιο ο τιμάριθμος αυξήθηκε στο 5,5% από 5,2% τον Ιούνιο.

Η αύξηση συνδέεται άμεσα με την αύξηση των εμμέσων φόρων που, όπως διαπιστώνει και η Τρόικα, μεταφέρονται "ατόφιες" στις τιμές καταναλωτή.
Έτσι οι αυξήσεις φόρων στα καύσιμα, αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και η καθιέρωση ΦΠΑ στα ταξί, έβαλαν φωτιά στην τσέπη των καταναλωτών, τινάζοντας στον αέρα όμως και τις προβλέψεις του Μνημονίου για τον πληθωρισμό, αφού οι ξένοι ελεγκτές αναθεωρούν τις προβλέψεις τους και ανεβάζουν τον μέσο πληθωρισμό στο 4,75% για φέτος.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις διαπιστώνονται στις μεταφορές, αλλά και σε είδη πολυτελείας, παρά την κρίση στην αγορά. Ειδικότερα κατά 39,6% αυξήθηκαν οι τιμές στο αγροτικό πετρέλαιο, κατά 39,2% της βενζίνης, 28,7% τα τέλη κυκλοφορίας και διόδια, 12,2% σε κοσμήματα και ρολόγια, 11,3% στα ασφάλιστρα μεταφορών, 10,9% στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, 10,3% στα αυτοκίνητα, 8,1% στις υπηρεσίες μεταφορών, 7,2% στον ηλεκτρισμό και 6,8% στη νοσοκομειακή περίθαλψη, οδηγώντας σε σημαντικές επιβαρύνσεις τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σημαντικές μειώσεις καταγράφονται όμως στις τιμές των φαρμάκων για τα οποία, υπό την πίεση και της Τρόικα, βρέθηκε τρόπος να μειωθούν κατά 15,8%. Ακολουθούν μειώσεις 12,4% στα νωπά φρούτα, 1,9% στα νωπά λαχανικά, 1,2% στο λάδι και 1,4% στις τιμές οπτικοακουστικού εξοπλισμού και υπολογιστών.

Σε μέσα επίπεδα επταμήνου ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε 3,1% από 2,1% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: