Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι…

Φόβος για παγκόσμια διατροφική κρίση

protothema.gr
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Βλαντιμίρ Πόυτιν να απαγορεύσει την εξαγωγή σιτηρών από τη Ρωσία, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που πλήττει εδώ και εβδομάδες την τρίτη μεγαλύτερη χώρα σε εξαγωγές σιτηρών στον πλανήτη.

Ο Βλαντιμίρ Πόυτιν κάλεσε μάλιστα τις κυβερνήσεις της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρωσίας, ώστε να μειωθεί η εγχώρια τιμή στα σιτηρά που πλήττει του Ρώσους πολίτες.

Ήδη ο Ο.Η.Ε έχει εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ντόμινο στις αγορές που θα εκτινάξει στα ύψη και την τιμή του καλαμποκιού, της σόγιας και των δημητριακών, δημιουργώντας παγκόσμια διατροφική κρίση.

Η Ρωσία εξάγει 17,4 εκατ. τόνους σιτηρών ετησίως και αν οι τρεις χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμά, της η παγκόσμια αγορά θα συρρικνωθεί κατά 17,1 εκατ. τόνους περισσότερο.

Σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις που έπληξαν τις σιτοκαλλιέργειες του Καναδά, αλλά και την μειωμένη παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παγκόσμια αγορά βρίσκεται μπροστά σε ορατό κίνδυνο έλλειψης σιτηρών.

Η τιμή των σιτηρών στις αγορές έχει εκτιναχθεί στα ύψη, αγγίζοντας τα μεγαλύτερα ποσοστά από το 1959.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη παραγωγός σιτηρών στον κόσμο, ακολουθούμενες από την Αυστραλία και την Αργεντινή φαίνεται προς το παρόν να είναι οι μοναδικοί ευνοημένοι από αυτήν την απαγόρευση της Ρωσίας.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων του Ο.Η.Ε εκφράζει τέλος τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο διαδηλώσεων και ταραχών από πεινασμένους ανθρώπους που δεν θα έχουν πρόσβαση σε ψωμί και δημητριακά, κάτι αντίστοιχο με ότι είχε συμβεί το 2008 στην Αϊτή και την Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: