Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Μαύρες τρύπες στα ταμεία από ανεργία και εισφοροδιαφυγή

8 εκατ. ένσημα λιγότερα από πέρσι στο ΙΚΑ!

protothema.gr
Βαθιά πληγή για τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένει η κάμψη των εσόδων λόγω της ανεργίας και η εισφοροδιαφυγή που ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2010 καταγράφηκαν 8 εκατ. ένσημα λιγότερα από πέρυσι!

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας εντείνει το σαφάρι για την ανασφάλιστη εργασία που φουντώνει στις τουριστικές περιοχές.

Οι έλεγχοι των κλιμακίων του ΙΚΑ δείχνουν ότι το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας ανέρχεται στο 25%, δηλαδή ένας στους 4 δουλεύει χωρίς ασφάλιση.

Παράλληλα με τους ελέγχους η ηγεσία του υπουργείου στηρίζει τις ελπίδες της για την τόνωση των εσόδων στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών από την οποία αισιοδοξεί ότι θα εξοικονομήσει 300 - 400 εκατ. ευρώ ώστε να μπορέσει να πιάσει τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας.

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου που εκπνέει η προθεσμία για τη νέα ρύθμιση ,ο υπουργός εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος έχει συστήσει στους ελεγκτές επιεική αντιμετώπιση.

Όποιος όμως από τους 800.000 οφειλέτες δε ρυθμίσει τα χρέη του, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προειδοποιεί ότι θα αντιμετωπίσει σκληρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Ο κ. Λοβέρδος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι τα ταμεία - ακόμα και το πολύπαθο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών - δε θα αντιμετωπίσει στο εξής δυσκολίες με την πληρωμή των συντάξεων λόγω της περικοπής των δώρων των συνταξιούχων και της ρύθμισης των χρεών.

Πάντως, σύμφωνα με τη διοίκηση του OAEE, ο οργανισμός με 320.000 συνταξιούχους εισέπραξε ήδη 650 εκατ. ευρώ δηλ. όλη την επιχορήγηση του 2010 και χρειάζεται άλλα 350 εκατ. ευρώ μέχρι το Δεκέμβριο.

Στο “κόκκινο” βρίσκονται και τα περισσότερα επικουρικά ταμεία κυρίως των εργαζομένων στις τράπεζες (της Εθνικής της Εμπορικής της πρώην ΕΤΒΑ και της Γενικής Τράπεζας ) αλλά και ορισμένων ΔΕΚΟ όπως της ΕΥΔΑΠ και της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: