Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ


Από:Τα Νέα online


Ο κύβος ερρίφθη για τις αρμοδιότητες των υπουργών μετά τον προ δεκαημέρου ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που έφερε βασικές αλλαγές στη δομή του Υπουργικού Συμβουλίου...
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, την κατανομή έκανε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη και ήδη οι αποφάσεις έχουν προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να λάβουν το πράσινο φως για να δημοσιευθούν.


Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι με απόφαση του πρωθυπουργού οι επενδύσεις, που είχαν αποτελέσει το μήλον της Έριδος μεταξύ του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, χωρίστηκαν στα δύο, με τον κ. Παμπούκη να κρατάει αυτό που αρχικά είχε ειπωθεί κατά τον ανασχηματισμό, τις στρατηγικές επενδύσεις, και τον κ. Χρυσοχοΐδη να κρατάει το ΕΣΠΑ και ό,τι απορρέει αναφορικά με τις επενδύσεις από αυτό.


Κατά την κατανομή υπήρξαν κέρδη και ζημίες για μια σειρά υπουργεία. Αναλυτικά:


Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, στο πλαίσιο της συνολικής ευθύνης που έχει για την επικοινωνία και την ενημέρωση της κυβέρνησης, αναλαμβάνει και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και προφανώς και την ευθύνη για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αντιθέτως παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού και ανατίθεται στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Τηλέμαχο Χυτήρη η ευθύνη για την ΕΡΤ.


Στην αρμοδιότητα του Παύλου Γερουλάνου ως υπουργού Πολιτισμού παραμένει και ο ΟΠΑΠ και δεν τίθεται υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο στο υπουργείο Υγείας, Αθλησης και Διατροφής όπως αρχικά είχε αναφερθεί. Αντιθέτως στο υπουργείο αυτό μετακινούνται δύο διευθύνσεις από το Πολιτισμού που αφορούν τον αθλητισμό για όλους.


Στις αρμοδιότητες της Λούκας Κατσέλη ως υπουργού Εργασίας μετατίθεται από το υπουργείο Παιδείας η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Ο ΕΦΕΤ αποσπάται από τις αρμοδιότητες του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και εντάσσεται στις αρμοδιότητες του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας, Άθλησης και Διατροφής. Το ίδιο υπουργείο χάνει και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή που μετακινείται στο υπουργείο Εργασίας.


Στο υπουργείο Εργασίας μετακινείται και η μεταναστευτική πολιτική που ώς πρόσφατα ανήκε στις αρμοδιότητες του υπουργού των Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.


Το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Αλιείας και Νήσων που ανέλαβε ο Γιάννης Διαμαντίδης «προικίζεται» με τις ναυτιλιακές υποθέσεις που ανήκαν στο πρώην υπουργείο Οικονομίας, τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που ανήκαν στο υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, καθώς και με την αλιεία που ανήκε έως πρόσφατα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.


Το θέμα της ενέργειας, που «παίχτηκε» τη νύχτα του ανασχηματισμού μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχει λυθεί οριστικά: κατακυρώθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ανατεθεί στον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Σηφουνάκη.


Τι αναλαμβάνει ο Θ.Πάγκαλος


Σύμφωνα με Το Βήμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος αναλαμβάνει το ξεμπλοκάρισμα όλων των εκκρεμών επενδύσεων, με πρώτη την επένδυση του Κατάρ στον Αστακό.


Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η αξία των επενδύσεων που καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών, χωροταξικών, περιβαλλοντικών και άλλων ζητημάτων ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι μεγάλες επενδύσεις που εκκρεμούν (κυρίως ενεργειακές) ξεπερνούν τις 10, ενώ ήδη έχουν ξεμπλοκαριστεί περίπου άλλες 20.


Η ανάληψη και αυτής της αρμοδιότητας από τον κ. Πάγκαλο έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ότι ο κ. Πάγκαλος θα προεδρεύει άτυπης Διυπουργικής Επιτροπής για θέματα Ανάπτυξης και στην οποία μετέχει σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: