Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Άνεργοι χωρίς πτυχίο αλλά και…πολυτελείας

Οι νέοι μας συχνά αρνούνται να πιάσουν δουλειά


http://img.protothema.gr
Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την εικόνα της ανεργίας στη χώρα μας, το δεύτερο τρίμηνο του 2010, επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες που συνθέτουν τον «χάρτη» των ανέργων της χώρας. Οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών και οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, ενώ οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων παρουσιάζονται ως οι λιγότερο απειλούμενοι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως έναν μεγάλος αριθμός ανέργων φαίνεται να μην ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να βρει εργασία, καθώς το 8,2% αρνήθηκε κάποια εργασία επειδή δεν τους βόλευαν οι συνθήκες!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα το ποσοστό των ανέργων στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2010 αυξήθηκε κατά 34,2% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009, εκτοξεύοντας τον πραγματικό αριθμό των ανέργων στις 594.032. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, ήτοι 22,8%, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 15,3%, έναντι 9,4% των ανδρών. Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, ενώ οι απόφοιτοι Τ.Ε.Ι και όσοι δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο, είναι αυτοί που βρίσκουν δυσκολότερα εργασία. Γεωγραφικά, ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία και ο χαμηλότερος στο Βόρειο Αιγαίο, με τα ποσοστά να αγγίζουν το
14,6% και το 8,5% αντίστοιχα.



Άνεργοι με υψηλές απαιτήσεις

Από το σύνολο των ανέργων της χώρας, η συντριπτική πλειοψηφία δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει καμία παραχώρηση και σε ποσοστό της τάξης του 86,9% αναζητούν εργασία ως μισθωτοί με αποκλειστική και πλήρη απασχόληση. Ένα ακόμα αξιοσημείωτο στοιχείο των στοιχείων της ανεργίας στην Ελλάδα, είναι πως οι μετανάστες που βρίσκονται στην χώρα μας πλήττονται περισσότερο από τη ανεργία, παρ’όλο που οι ίδιοι αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, με το ποσοστό τους να αγγίζει το 73,8%, σε σχέση με τους Έλληνες που σε ποσοστό περίπου 48% απέχουν από την αγορά εργασίας! Την ίδια στιγμή, το 8,2% των ανέργων θέτει πολύ υψηλά στάνταρτ, καθώς απέρριψαν μια προταθείσα εργασία ως «μη βολική». Συγκεκριμένα το 24,7% αρνήθηκε μια δουλειά καθώς «δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας», το 19,4% επειδή «δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές» και το 16,8% προτίμησε να παραμείνει στην ανεργία επειδή «δεν εξυπηρετούσε το ωράριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: