Ρεπορτάζ: Θανάσης Τσίτσας
(απο Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Επενδυτικά «φιλέτα» σε Κρήτη και Ρόδο έχουν εντοπίσει στελέχη του κρατικού φορέα επενδύσεων του Κατάρ QIA (Qatar Investment Authority) που «καλοβλέπουν», μετά τον Αστακό και το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, συγκεκριμένες περιοχές με στόχο τη δημιουργία τουριστικών συγκροτημάτων...
Κλιμάκιο της QIA, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, έχει «οργώσει» το τελευταίο διάστημα την Ελλάδα αναζητώντας εκτάσεις κατάλληλες για την κατασκευή πολυτελών τουριστικών μονάδων και προσέλκυση υψηλού τουρισμού. Η QIA, που υπέγραψε την περασμένη Πέμπτη με την Ελλάδα μνημόνιο συνεργασίας για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων στους τομείς τουρισμού, ακινήτων, μεταφορών-υποδομών, ενέργειας και χρηματοπιστωτικού τομέα, δεν έχει πρόθεση να περιοριστεί μόνο στην τουριστική αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης του Ελληνικού και του Αστακού όπου προβλέπεται η δημιουργία ενεργειακής μονάδας και λιμενικών εγκαταστάσεων.
Το κλιμάκιο της έχει ήδη προχωρήσει στην «χαρτογράφηση» κι άλλων επενδυτικών ευκαιριών στη χώρα μας, αλλά μένει να δούμε στο μέλλον αν και πότε θα προχωρήσουν και στην υλοποίηση των σχεδίων τους. Για τις προθέσεις της QIA έχουν γίνει κοινωνοί τόσο ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις επενδύσεις, Χ. Παμπούκης όσο και υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης.
Από το Ισραήλ στη Ν. Κορέα
Ο πρώτος συνεχίζοντας το «σαφάρι» των επενδύσεων θα μεταβεί σε Ισραήλ και Κύπρο το διάστημα 10-11 Οκτωβρίου, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται από σήμερα στη Νότια Κορέα για αναζήτηση επενδυτών.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τις ενημερώσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σκοπεύει το επόμενο διάστημα να εντάξει μεγάλα έργα στη διαδικασία του επενδυτικού νόμου «Fast track» (ταχεία αδειοδότηση), με σκοπό να ξεκολλήσουν από την γραφειοκρατία και από τις περιβαλλοντικές μελέτες που είναι σε εκκρεμότητα όπως στην περίπτωση του Αστακού. Τέτοιες ξένες κρατικές επενδύσεις εκτός από τον Αστακό είναι το φωτοβολταϊκό ενεργειακό πάρκο στην Κοζάνη και η επέκταση της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και στο Θριάσιο Πεδίο.
Ο Χ. Παμπούκης ήταν πάντως στη Νέα Υόρκη ιδιαίτερα συγκρατημένος για τον χορό των επενδύσεων, που ακούγονται δεξιά και αριστερά. Λίγες ημέρες μετά τον ανασχηματισμό, την «αλλαγή δεδομένων» στο μέγαρο Μαξίμου και τις φήμες περί υποβάθμισής του εμφανίστηκε επί ένα τριήμερο δίπλα στον πρωθυπουργό σε όλες τις συναντήσεις του που αφορούσαν τους τομείς της οικονομικής διπλωματίας της κυβέρνησης. Κρατώντας ο ίδιος «μικρό καλάθι» επαναλάμβανε τα όσα είπε προ ημερών στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ότι επισήμως ο στόχος του 2011 είναι να «τρέξουν» 5-6 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ από ξένα επενδυτικά κεφάλαια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου