Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Φεύγω εάν δεν υλοποιηθούν τρεις στόχοι εντός εξαμήνου, λέει ο Ανδρέας Λοβέρδος...



«Αν μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν έχω διπλογραφικό σύστημα για τα έσοδα και τις δαπάνες των νοσοκομείων, μηχανοργάνωση για τις αποθήκες και τα λογιστήρια των νοσοκομείων σε 3-4 κόμβους στο σύστημα υγείας, και αν δεν έχω λογιστική καταγραφή από έγκυρους διεθνείς οίκους του έχειν των νοσοκομείων, αυτό συγκροτεί για μένα υπαρξιακό θέμα. Κι όταν τα...
λέω αυτά, σημαίνει πως συνδέομαι με συγκεκριμένα πράγματα. Δεν σημαίνει πως τα είπα και πήγα για ύπνο» ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

«Θέλω να προεξοφλήσω με κατηγορηματική δέσμευση ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει υπουργός Υγείας και να παραμείνει στο υπουργείο αυτό, αν μέσα στους επόμενους έξι μήνες δεν υλοποιηθούν τα παραπάνω» τόνισε, υπενθυμίζοντας πως ειδικά για την μηχανογράφηση η Ελλάδα έχει αναλάβει υποχρέωση ολοκλήρωσής της μέχρι τον Δεκέμβριο.

Σε σχέση με το σύστημα προμηθειών, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε πως στόχος του είναι η πληρωμή των προμηθειών σε πραγματικό χρόνο και ενδεχομένως η προκαταβολική πληρωμή για την εξασφάλιση καλύτερων τιμών, αρχής γενομένης από 1/1/2011 -όπως επίσης και η αποπληρωμή των χρεών του ΕΣΥ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010.

«Το σύστημα της κεντρικής προμήθειας θέλει βελτιώσεις, ώστε να γίνεται με άψογο τρόπο και χωρίς υποψίες. Αν δεν πετύχουμε, θα πρέπει να πάρουμε και άλλο εισόδημα από τον πολίτη. Δεν μπορεί, επειδή εμείς δεν καταφέρνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, να τα πληρώνει ο κόσμος» ανέφερε ο υπουργός.

Άλλες εξαγγελίες του υπουργού Υγείας αφορούν την αξιολόγηση όλων των διοικητών των νοσοκομείων μέχρι το τέλος του έτους, με βάση την απόδοσή τους επί των καθορισμένων στόχων και η ίδρυση 17 κέντρων αποτοξίνωσης μέσα σε νοσοκομειακούς χώρους «με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά να καθαρίσει από αυτά τα κουφάρια στους δρόμους, που περιμένουν να ενταχθούν σε μονάδες αποτοξίνωσης και δεν βρίσκουν σειρά».

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται και η ολοκλήρωση της λίστας φαρμάκων, με στόχο να εισαχθούν σε αυτήν 6.500 φάρμακα «τιμαριθμοποιημένα», ενώ η νέα ηγεσία του ΕΟΦ ρυθμίζει ήδη το πώς θα γίνονται τα ιατρικά συνέδρια.

Ακόμη, ο κ. Λοβέρδος διέψευσε τις πληροφορίες περί «συγχώνευσης και κατάργησης νοσοκομείων», τις οποίες απέδωσε στην προεκλογική ατμόσφαιρα.

Επίσης, αναφέρθηκε στην αντικαπνιστική πολιτική, επιφυλασσόμενος για ενδεχόμενες τροποποιήσεις του πρόσφατου νόμου στο μέλλον, αφού μελετηθεί προσεκτικά η εφαρμογή του.

«Μία ομάδα, νέων σε ηλικία συνεργατών μου, κάνει περίπου κάθε μέρα επίσκεψη σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε μπαρ, κοιτούν χωρίς να φαίνονται. Στις 8 από τις 10 περιπτώσεις παραβιάζεται η απαγόρευση, κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο για μια Πολιτεία. Και στη Βουλή το ίδιο συμβαίνει, απ' ό,τι μου είπαν. Υποχρέωση μας είναι να δούμε την εφαρμογή του νόμου, πριν αλλάξουμε κάτι. Προσπαθούμε, εν επιγνώσει ότι έχουμε δημοτικές εκλογές και ότι δεν βγαίνουν συνεργεία. Πρέπει να γίνουν και βήματα σε επίπεδο ενημέρωσης, να γίνουν και οι δικοί μας πολίτες κοινωνοί. Σε σχολεία, νοσοκομεία και εστιατόρια πάντως, πάμε πάρα πολύ καλά» ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας, που θα προβλέπει πρόστιμα για κάπνισμα εντός αυτοκινήτου, παρουσία ανηλίκου.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Μάριος Σαλμάς υποστήριξε πως η μείωση των δαπανών του ΕΣΥ θεμελιώνεται στην «δραματική» μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων, επικαλούμενος στοιχεία από το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο της Αθήνας και το ΚΑΤ.

Κατήγγειλε επίσης πως κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τα ανεξόφλητα χρέη των νοσοκομείων έχουν εκτιναχθεί στα 2,4 δισ. ευρώ και πως το Δημόσιο έχει χάσει περίπου 250 εκατ. ευρώ μόνο από προμήθειες που έχουν γίνει από απευθείας αναθέσεις. «Στο προσχέδιο Προϋπολογισμού δεν γίνεται αναφορά στο χρέος αυτό. Όλοι οι διαγωνισμοί είναι στον αέρα και υπάρχει κίνδυνος να δικαιωθούν πολλοί προμηθευτές με τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει κατά του παρατηρητηρίου τιμών, την ίδια ώρα που δεν έχει γίνει ούτε ένας διαγωνισμός στο πλαίσιο του ενιαίου προγράμματος προμηθειών» κατήγγειλε ο βουλευτής της ΝΔ.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: