Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΔΝΤ: Οι ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας απομακρύνονται


Πιο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, βρέθηκε η ελληνική οικονομία στη διάρκεια της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν στην Ουάσιγκτον.

Η Ελλάδα δείχνει να ξεπερνάει την κρίση, οι έντονες ανησυχίες για επιπτώσεις από την δημοσιονομική κρίση της Ελλάδος στο οικοδόμημα της ευρωζώνης έχουν σχεδόν εξαφανισθεί, μετά τη δημιουργία του Μηχανισμού Στήριξης από ΔΝΤ-ΕΕ και ΕΚΤ. Είναι φυσικό και θετικό λοιπόν η χώρα σας να απομακρύνεται σταδιακά από το μαζικό ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Φέτος τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έστρεψαν την προσοχή σε ζητήματα που δημιουργούν προβληματισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο όπως τα θέματα διενέξεων για να νομισματικά και την αυξανόμενη έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στις πλούσιες και στις αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου, ζητήματα ρυθμών ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, εάν τελικά θα υπάρξει διπλή ύφεση, το χρόνιο ζήτημα της ανάπτυξης με τη δημιουργία θέσεων εργασίας κλπ, μας επισήμαναν δημοσιογράφοι διεθνών πρακτορείων που συνομιλήσαμε στη διάρκεια της Συνόδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το γεγονός σχολίασε και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου ανοίγοντας την συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η μικρότερη συμμετοχή ξένων δημοσιογράφων σε σχέση με πέρυσι δείχνει ότι οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας μας απομακρύνονται.

Επί της ουσίας αυτό που προέκυψε από τις πολυάριθμες και υψηλού επιπέδου συναντήσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου με ομολόγους μεταξύ των οποίων από τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Κίνα, με τους επικεφαλής του ΔΝΤ, θεσμικούς επενδυτές και οικονομικούς παράγοντες είναι η καθολική διαπίστωση με δημόσιες δηλώσεις ότι η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχει λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που προβλέπονται και από το Μνημόνιο για να βγει από την κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών στις συναντήσεις του με τους δημοσιογράφους και στις δημόσιες δηλώσεις εξέφρασε κατ΄επανάληψη της ικανοποίηση για την σταδιακή ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και την εμπιστοσύνη των αγορών που αποτυπώνεται και στην σταδιακή μείωση των spreads. Δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει ότι «τίποτα δεν έχει κερδηθεί ακόμα, τίποτα δεν έχει τελειώσει», θέλοντας να τονίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

Επίσης, ο υπουργός συμπερασματικά τόνισε ότι δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα μέτρων, όλα προβλέπονται στο Μνημόνιο και ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν καθορίζεται από τις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται όπως έχουν προγραμματισθεί, είπε ο υπουργός δίνοντας έμφαση στο μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης που θα βοηθήσει την χώρα να βγει από την κρίση.

Από την πλευρά του ΔΝΤ, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, αναγνώρισε το σπουδαίο όπως είπε έργου που συντελείται από την ελληνική κυβέρνηση και οδηγεί την ελληνική οικονομία εκτός της κρίσης

Σε δηλώσεις ανέφερε επίσης ότι το ΔΝΤ από την πλευρά του είναι έτοιμο να παρατείνει την αποπληρωμή των δανείων που χορηγεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου των 110 δισ. ευρώ, εφόσον κάνουν την ίδια κίνηση πρώτες οι χώρες της ΕΕ. Το αν θα χρειαστεί η παράταση αποπληρωμής των δανείων - πέραν της τριετίας που προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ - θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, είπε ο κ. Στρος-Καν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: