Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα και την …Ευρώπη

Γαλλία και Γερμανία πιέζουν για αυστηρότερα μέτρα στους απείθαρχους


http://img.protothema.gr/
Mια ακόμα κρίσιμη για την Ελλάδα Σύνοδος Κορυφής ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου επί τάπητος θα τεθεί, μετά από πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας, το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Μια πρόταση που διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα πολιτικά προβλήματα στα κράτη μέλη πολλαπλασιάζονται! Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στο Βέλγιο ουσιαστικά δεν υφίσταται κυβερνητικός συνασπισμός, στη Γαλλία ο Νικολά Σαρκοζί βιώνει το ναδίρ της δημοτικότητάς του, κάτι ανάλογο ισχύει και για τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, ενώ χτες το βράδυ κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης μειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία, οπότε τίθεται εν αμφιβόλω όχι μόνο η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη ψήφιση του προϋπολογισμού «εκτάκτου ανάγκης» του 2011, αλλά και η ίδια η πολιτική σταθερότητα στη χώρα!

Σε κάθε περίπτωση η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες έχει ήδη «τοποθετήσει» τα κράτη μέλη της Ένωσης σε δύο «στρατόπεδα». Τα περισσότερα κράτη μέλη, εκτός από τη Σλοβακία και την Εσθονία, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την επανέναρξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από την άλλη πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση οι δύο ηγέτιδες δυνάμεις Γερμανία και Γαλλία.

Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας ο ιδιαίτερα καυστικός λόγος που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις: «Στην ΕΕ αποφασίζουν 27 χώρες και όχι δύο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Άσελμπορν, επισημαίνοντας ότι η διαφαινόμενη γαλλογερμανική συμφωνία για επίσπευση των διαδικασιών αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας ουσιαστικά φέρνει τις υπόλοιπες χώρες προ τετελεσμένου. Ούτε και η δήλωση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ο οποίος νωρίτερα σήμερα επέκρινε δριμύτατα τη γαλλο-γερμανική γραμμή για την αυστηροποίηση των ελέγχων στα ελλείμματα των κρατών μελών χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «απαράδεκτη».

Ωστόσο, η Γερμανία είναι αποφασισμένη σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής να πείσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, να προχωρήσουν σε δραστικές αλλαγές στη Συνθήκη της Ενωσης. Κυρίως ως προς την κατεύθυνση της εφαρμογής σκληρών πολιτικών κυρώσεων προς τα «απείθαρχα» κράτη μέλη. Στην ... ατζέντα θα τεθούν κυρώσεις όπως η αναστολή του δικαιώματος ψήφου στα συμβούλια υπουργών, ακόμα και η ελεγχόμενη πτώχευση μιας χώρας μέλους του ευρώ. Για να «χρυσώσει» το χάπι το Βερολίνο συνδέει ευθέως την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας με τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες του ευρώ που τόσο ζητάνε τα κράτη μέλη του Νότου.

Και για να μην έχει κανείς αμφιβολίες σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει στη Σύνοδο η «σιδηρά Καγκελάριος», όπως επίσης και για να απαντήσει στις κατηγορίες των κυρίων Γιούνγκερ και Άσελμπορν, η κυρία Μέρκελ δήλωσε το απόγευμα στην γερμανική Βουλή πως : "χωρίς συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, δεν είναι δυνατό να γίνουν πολλά πράγματα στην Ευρώπη"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: