Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Τζίφος ο επαναπατρισμός και …παρατείνεται

"Τελευταία ευκαιρία για συμβιβασμό" λένε στο υπ. Οικονομικών


http://img.protothema.gr/
Παράταση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου –το λιγότερο- προτίθεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στη διορία που έληξε στις 15 Οκτωβρίου, για "να φέρουν πίσω τα λεφτά", όσοι έλληνες έχουν βγάλει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη διαμηνύσει σε νομικούς και οικονομικούς συμβούλους μεγαλοεπιχειρηματιών, να μεταφέρουν το μήνυμα στους πελάτες τους ότι αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία που θα έχουν, πριν το Δημόσιο επιδοθεί σε άγριο φοροκυνηγητό και ελέγχους πόθεν έσχες, εις βάρος όσων θα εντοπίζει να μην έχουν "επαναπατρίσει" τα κεφάλαιά τους, ύστερα από επεξεργασία στοιχείων που συλλέγει από τράπεζες του εξωτερικού.

Στην πράξη πάντως, σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις, τα αποτελέσματα από τη διαδικασία που εφαρμόστηκε απέδωσε μηδαμινά –αν όχι μηδενικά- αποτελέσματα.

Όπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, μόλις τους πολύ τελευταίους μήνες εμφανίστηκε ένα καταρχήν ενδιαφέρον για αξιοποίηση του μέτρου.

Η ευνοϊκή ρύθμιση του τελευταίου φορολογικού νόμου, προβλέπει ότι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που φορολογούνται στην Ελλάδα μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια που βρίσκονται στην αλλοδαπή, σε προθεσμιακό λογαριασμό κατάθεσης στην Ελλάδα, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον καταβάλλουν φόρο με συντελεστή 5% επί της αξίας των καταθέσεων που μεταφέρουν, κατά τον χρόνο της μεταφοράς.

Αν τα κεφάλαια παραμείνουν κατατεθειμένα στην αλλοδαπή, οφείλεται φόρος 8% πάνω σε αυτά. Με την καταβολή του φόρου επί της αξίας των κεφαλαίων που εισάγονται, εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου φυσικού ή νομικού προσώπου για τα κεφάλαια που εισάγει, ενώ δεν ερευνάται ο τρόπος απόκτησής τους.

Επίσης μπορούν να επαναπατριστούν κεφάλαια τα οποία είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού, εφόσον ο λογαριασμός αυτός ανήκει σε ξένη εταιρεία, της οποίας μοναδικός μέτοχος ή εταίρος είναι φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Ελλάδας.

Τα κεφάλαια αυτά μπορούν επίσης να μείνουν κατατεθειμένα στο εξωτερικό στο όνομα του φυσικού προσώπου - μετόχου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εταιρεία να δώσει βεβαίωση όπου θα γράφεται αναλυτικά η σύνθεση του κεφαλαίου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: