Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

EΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΠΑ-ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ


Ρεπορτάζ: Κώστας Τσαχάκης
(απο ΕΘΝΟΣ)
Ισχυρές αλυσιδωτές αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσει ο προϋπολογισμός του 2011 καθώς, μεταξύ των άλλων, θα προβλέπει νέα άνοδο του ΦΠΑ και αύξηση των αντικειμενικών αξιών...
Σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια κατατίθεται στη Βουλή. Βασικός στόχος είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί του χρόνου στο 7% με 7,2% του ΑΕΠ από 7,9% εφέτος. Για να γίνει κάτι τέτοιο το οικονομικό επιτελείο προσμετρά τη θετική επίπτωση που θα έχουν εντός του 2011 οι παρεμβάσεις που έγιναν εντός του τρέχοντος έτους (αύξηση ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης), η οποία υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 2 δισ. ευρώ και παράλληλα εγγράφει στο προσχέδιο τα μέτρα που περιέχονται στο μνημόνιο. Οπως έχει γράψει το «Εθνος», από τα μέτρα του μνημονίου αναζητούνται 5 δισ. ευρώ, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και του χρόνου αστοχίες όπως αυτές που καταγράφονται και εφέτος κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στο μέτωπο των δαπανών, περίπου 1 δισ. ευρώ θα είναι η θετική επίπτωση από τις φετινές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Παράλληλα, υπολογίζεται εξοικονόμηση πόρων 500 εκατ. ευρώ από τον «Καλλικράτη», 500 εκατ. από το «ψαλίδισμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και 300 εκατ. ευρώ από τις καταναλωτικές δαπάνες. Οι πιο επώδυνες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο σχετίζονται με την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11% και την άνοδο των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Στο μέτωπο του ΦΠΑ το ισχυρότερο σενάριο αφορά την αύξηση του συντελεστή 11% στο 13% προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το 11% στο 23% που είχε συμφωνηθεί στο μνημόνιο τον Μάιο και... απαλείφθηκε με την αναθεώρηση του μνημονίου τον Αύγουστο.
Ισοδύναμα μέτρα
Πρόκειται για δύο ισοδύναμα μέτρα καθώς εκτιμάται πως μπορεί να φέρουν έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή θα πλήξει περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα μια και στον χαμηλό συντελεστή 11% βρίσκονται αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα, το ηλεκτρικό, τα φάρμακα, τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά. Βέβαια υπάρχει και ένα εναλλακτικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα προχωρήσει η αύξηση από το 11% στο 12% με προσδοκώμενα έσοδα 500 εκατ. ευρώ και η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο από τον Οκτώβριο του 2011, από την οποία θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου άλλα 500 εκατ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι το 2011 η απόδοση των φορολογικών εσόδων που σχετίζονται με τον ΦΠΑ και τους ΕΦΚ θα είναι καλύτερη λόγω και της ηπιότερης ύφεσης (στο -2,6% από -4% ή λίγο χαμηλότερα εφέτος). Νέα εισφορά Επίσης, στο προσχέδιο θα περιλαμβάνεται και για το 2011 ειδική εισφορά επί των κερδοφόρων επιχειρήσεων. Θα την καταβάλουν με συντελεστές από 4% έως 10% οι επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ. Από το μέτρο αυτό υπολογίζονται έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, στόχος ιδιαίτερα φιλόδοξος αν αναλογιστεί κανείς ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων συρρικνώθηκαν εντός του έτους. Εξάλλου, από τη φορολόγηση των αυθαιρέτων και το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων εκτιμάται ότι τα έσοδα θα φθάσουν το 1,3 δισ. ευρώ, με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου να εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Από 1.1.2011
Ντόμινο αυξήσεων στην αγορά ακινήτων
Ντόμινο αυξήσεων στην κτηματαγορά θα προκαλέσει η άνοδος των αντικειμενικών αξιών. Στο προσχέδιο θα περιέχεται πρόβλεψη για την αναπροσαρμογή τους η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011. Μέχρι στιγμής το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει στο μοντέλο της αύξησης και το πιο πιθανό είναι ότι θα ενισχυθούν κατά μέσο όρο 30%. Ομως, η άνοδος των αντικειμενικών θα επιφέρει την αυτόματη αύξηση εννέα φόρων και τελών (ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές, ΤΑΠ, φόρος μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών κ.ά.) που βαρύνουν τα ακίνητα καθώς υπολογίζονται με βάση τις εκάστοτε αντικειμενικές αξίες. Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ εντός του 2011.
Με τις συνεπακόλουθες αυξήσεις των υπόλοιπων φόρων και τελών τα πρόσθετα έσοδα υπολογίζονται στα 100 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 500 εκατ. ευρώ. Και αυτή θα είναι μόνο η πρώτη... δόση καθώς το 2012 θα έλθει και νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών -μέτρο που προβλέπεται στο μνημόνιο- με στόχο την είσπραξη επιπλέον 200 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Πτωτική πορεία Μπορεί οι αντικειμενικές να παραμένουν σταθερές από το 2007, αλλά η αύξησή τους στην παρούσα φάση και οι αλυσιδωτές επιβαρύνσεις που θα επιφέρουν θεωρείται βέβαιο πως θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων η οποία βρίσκεται σε έντονα πτωτική πορεία την τελευταία διετία.
Η προεργασία για την αύξηση των τιμών έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών με την καταγραφή των εμπορικών τιμών, ενώ το σχέδιο προβλέπει αυξήσεις δύο «ταχυτήτων». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις θα είναι χαμηλότερες στις «ακριβές» περιοχές που οι αντικειμενικές έχουν πλησιάσει τις εμπορικές. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα γίνουν στις περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει σημαντικά η ψαλίδα μεταξύ των δύο τιμών. Αυτό παρατηρείται κυρίως στις «φθηνές» περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: