Ηταν η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ίσως η πιο κρίσιμη, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, που έγινε το τελευταίο διάστημα, αφού τα μέλη του καθοδηγητικού αυτού οργάνου του ΠαΣοΚ απέφυγαν τις πολλές αντιπαραθέσεις, την κριτική και τα «συντροφικά μαχαιρώματα». Το κλίμα άλλωστε δεν ευνοούσε κάτι τέτοιο...
Ετσι κάθησαν να κάνουν έναν απολογισμό του έργου και της κυβέρνησης, αλλά και των αποτελεσμάτων των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ζήτημα καλύτερου συντονισμού της κυβέρνησης αλλά και καλύτερης συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος επανήλθε επιτακτικά αυτή τη φορά. Ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζήτησε απ' όλους και κυρίως από τους συνδικαλιστές-μέλη του ΠαΣοΚ μορατόριουμ ενός έτους για να περάσουν οι «αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Ορισμένα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου είπαν ωστόσο ότι είναι αναγκαιότητα η «ανοιχτή ζύμωση» μεταξύ κυβέρνησης, κόμματος και συνδικαλιστών για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ.
Ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να έφυγε από τη συνεδρίαση ικανοποιημένος γιατί, όπως ειπώθηκε, άκουσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να επιβραβεύουν τις επιλογές του και να επικροτούν το δίλημμα που έθεσε για τις εκλογές. Ενας άλλος που θα ήταν ικανοποιημένος από τη συνεδρίαση (αν και δεν παρίστατο, λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων) ήταν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης. Και τούτο γιατί αναγνωρίστηκε από όλους ότι ο «Καλλικράτης» δημιούργησε πλειοψηφικό ρεύμα, όπως αναγνωρίστηκε και η επιμονή του να επαναφέρει το 50% για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών καθώς και η συμβολή του να υπάρξει το δίλημμα των εκλογών.
Δεν ήταν λίγα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που αναφέρθηκαν στην κυβερνητική επιλογή για κατάργηση του 42% για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη και την επαναφορά του 50%: «Ηταν ένα ρίσκο, το οποίο όμως λειτούργησε θετικά» είπαν αρκετά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και ορισμένα αναρωτήθηκαν πώς θα ήταν ο χάρτης των περιφερειών, την πρώτη Κυριακή, εάν ίσχυε το 42%.
Παρά τη δύσκολη οικονομική και πολιτική συγκυρία, με τις συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών, ΔΕΚΟ που άρχισαν να ανακοινώνονται και τις μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων και παρά το απεργιακό κύμα που αναμένεται να υπάρξει την προσεχή εβδομάδα, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου απέφυγαν την έντονη κριτική προς την κυβέρνηση (και κυρίως προς τον παρόντα υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου), ζητώντας κυρίως να επιστρέψει το ΠαΣοΚ στον κόσμο, εκεί δηλαδή απ' όπου ξεκίνησε.
Το ζήτημα της καλύτερης συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος ετέθη από πολλούς στη συνεδρίαση, με τον κ. Παπανδρέου να ζητεί αυτή τη φορά ενημέρωση για τις περιπτώσεις όποιων υπουργών δεν συνεργάζονται ικανοποιητικά με τα κομματικά όργανα. Εισηγήθηκε μάλιστα ένα άτυπο εσωκομματικό μορατόριουμ, προτείνοντας παράλληλα συνεργασία κόμματος και κυβέρνησης. Τι σημαίνει αυτό; Δημιουργία τριμερών επιτροπών με εκπροσώπους του κόμματος, της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για κάθε υπουργείο και αναλόγως του θέματος προς αντιμετώπιση.
Το κύριο όμως ζήτημα που απασχόλησε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν η αποτίμηση των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών, ποια στρατηγική ακολουθήθηκε, εάν έγιναν λάθη ή παραλείψεις και εάν λειτούργησε θετικά ή όχι το δίλημμα που έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Χαρακτηριστική ήταν και η αυτοκριτική που έκανε ο αποτυχών υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά κ. Ι. Μίχας που αιφνιδίασε: «Σας ζητώ συγγνώμη που δεν μπόρεσα να σας φέρω και τον Πειραιά. Ζητώ συγγνώμη που δεν κέρδισα. Θα είχαμε τώρα τρία στα τρία. Εγώ φταίω».
Ο γραμματέας της ΚΟ κ. Β. Εξαρχος παίρνοντας τον λόγο, είπε: «Κακά τα ψέματα. Εάν δεν υπήρχε η στρατηγική του διλήμματος θα πηγαίναμε στις εκλογές άκλαυτοι». Η ευρωβουλευτής κυρία Συλβάνα Ράπτη χαρακτήρισε «εξαιρετικό» για το ΠαΣοΚ το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντας ότι αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες: στο ότι η κυβέρνηση επανέφερε το το 50%, στο ότι υπήρξε το δίλημμα των εκλογών το οποίο λειτούργησε θετικά στους ψηφοφόρους και στο ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε συνεργασίες με άλλα προοδευτικά κόμματα. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ι. Κουτσούκος είπε ότι το δίλημμα ήταν καθοριστικό για τη νίκη στις εκλογές και αναφέρθηκε στην κρίση, ζητώντας να υπάρξει στο κόμμα σαφές ιδεολογικό και πολιτικό περίγραμμα. Η κυρία Τόνια Αντωνίου είπε ότι «σοφός είναι ο λαός, όσο σοφό είναι και το αποτέλεσμα. Κερδίσαμε τις εκλογές, αλλά θα πρέπει να μας προβληματίσει η αποχή, κυρίως της νεολαίας». Αναφέρθηκε και αυτή στο δίλημμα, ως καθοριστικό παράγοντα που άλλαξε το εκλογικό αποτέλεσμα και ζήτησε να μην «εφησυχάζουμε από τον κατακερματισμό» άλλων πολιτικών δυνάμεων.
Ο κ. Κ. Ασκούνης είπε ότι ναι μεν η νίκη έδωσε στο ΠαΣοΚ το πάνω χέρι, αλλά, όπως είπε, «προς Θεού, όχι πανηγυρισμούς τώρα». Τέλος, ο Γραμματέας του κόμματος κ. Μ. Καρχιμάκης, αφού αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στο δίλημμα, έκανε μία αποτίμηση του «θετικού», όπως είπε, αποτελέσματος, λέγοντας ότι η συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων δημιουργεί προϋποθέσεις για συνεργασία στο μέλλον. Ζήτησε να υπάρξει προγραμματισμός για δράση του ΠαΣοΚ στην περιφέρεια, με τη δημιουργία περιφερειακών συνεδρίων.
Λόγω της δύσκολης περιόδου, που ήδη ξεκίνησε, κρίθηκε ότι το ΠαΣοΚ δεν διαθέτει την πολυτέλεια εσωκομματικών περιπετειών και αλλαγής οργάνων. Ετσι τα τρία μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, οι κκ. Εμμ. Οθωνας, Δ. Κουσελάς και Ι. Κουτσούκος, που είναι υφυπουργοί, θα παραμείνουν στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου