Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Στο Φανάρι ο Τούρκος αντιπρόεδρος

Την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι επισκέφθηκε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς. Η συμβολική αυτή κίνηση επισφραγίζει τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Τουρκική Δημοκρατία.

Από το περιβάλλον του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, έγινε γνωστό ότι ο Αρίντς επρόκειτο, εκ μέρους της κυβέρνησης της Άγκυρας, να ευχηθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το νέο έτος αλλά και να συζητήσει μαζί του εκκρεμή θέματα, όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του Πατριαρχείου.

Στο Φανάρι ο Τούρκος αντιπρόεδρος

Επίσης, εκκρεμή παραμένουν ζητήματα σχετικά με την περιουσία του Πατριαρχείου και των ιδρυμάτων της ελληνορθόδοξης μειονότητας, που απαιτούν τη συνεργασία της τουρκικής κυβέρνησης για την αντιμετώπισή τους.

Ανάλογη επίσκεψη στο Φανάρι έγινε μόνο μία φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 1952, με την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές.

Στο Φανάρι ο Τούρκος αντιπρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: