Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Πρόταση για Εξεταστική στην υπόθεση των υποβρυχίων καταθέτει η ΝΔ

Καταγγέλλει την κυβερνητική αδράνεια

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την κατάθεση πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση των υποβρυχίων, ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για «ύποπτη σιωπή και αδράνεια της κυβερνητικής πλευράς».

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης αναφέρει ότι «ενώ η Δικαιοσύνη διαβιβάζει στη Βουλή το φάκελο για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και ενώ οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις πιστοποιούν μία τεράστια λεηλασία του δημόσιου χρήματος, η κυβέρνηση δεν τόλμησε να αναλάβει -όπως όφειλε- καμιά πρωτοβουλία για τη διερεύνηση του σκανδάλου από τη Βουλή».

Ο κ. Μιχελάκης σημειώνει ότι «πρόκειται για μια απευθείας ανάθεση από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την προώθηση και την εφαρμογή της οποίας διαμοιράστηκαν, όπως αποκαλύπτεται, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

Κλήσεις σε 37 πρόσωπα

Κλήσεις σε τριάντα επτά πρόσωπα με την ιδιότητα του υπόπτου θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες η Εισαγγελεία Πρωτοδικών για την υπόθεση των προμηθειών για τα υποβρύχια τύπου 214, του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι κλήσεις θα αφορούν τα κακουργήματα της απιστίας, δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τα πρόσωπα που καλούνται να λογοδοτήσουν προέκυψαν ως εμπλεκόμενα από τα στοιχεία της Εισαγγελείας και το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο διαβιβάστηκε στο Οικονομικό Τμήμα πριν από λίγες ημέρες.

Οι 37 που καλούνται ως ύποπτοι είναι κυρίως πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Αμυνας και στρατιωτικοί, μέλη επιτροπών που είχαν συσταθεί για την προμήθεια των υποβρυχίων, αλλά και ιδιώτες.

Και οι 37 που θα κληθούν να λογοδοτήσουν φαίνεται να έχουν εμπλακεί στην υπόθεση από το 1998 -όταν αποφασίστηκε η προμήθεια των υποβρυχίων με απευθείας ανάθεση στις γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal και τα ναυπηγεία Σκαραμάγκα- έως και το 2002 που έγιναν τροποποιήσεις των αρχικών συμβάσεων για αντισταθμιστικά οφέλη και άλλα.

Η έρευνα της Εισαγγελίας συνεχίζεται και για το διάστημα μετά το 2002, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να σταλεί η δικογραφία στη Βουλή για ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: