Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΛΟΥΚΕΤΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Πάνω από 10.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο μέχρι το τέλος του 2011 προειδοποιεί ο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης προς την κυβέρνηση όσον αφορά την βιωσιμότητα χιλιάδων ...
μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως δηλώνει ο κ. Ραβάνης, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι έως το τέλος του 2011 θα αναστείλουν την λειτουργία τους 10.000 -15.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.
«Η πορεία συρρίκνωσης της ελληνικής βιοτεχνίας κινείται με εντεινόμενους ρυθμούς, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οδηγώντας στην ανεργία τουλάχιστον 30.000 εργαζόμενους», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΑ.
Η έντονη ανησυχία του κ. Ραβάνη στηρίζεται στην αύξηση κατά 32,7% του αριθμού των επιχειρήσεων που διέκοψαν την λειτουργία τους κατά την διάρκεια του 2010 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, το 2009 έκλεισαν 2.917 επιχειρήσεις, ενώ το 2010 3.872. Στον αντίποδα οι επιχειρήσεις που αποφάσισαν να κάνουν έναρξη τη δύσκολη χρονιά του 2010 έφτασαν τις 1.808 ενώ το 2009 ήταν 1.790, αύξηση μόλις 1%. Συγκεκριμένα για το μήνα Δεκέμβριο του 2010, άνοιξαν 172, ενώ έβαλαν λουκέτο 660 σε σχέση με το 2009 όπου άνοιξαν 161 και έκλεισαν 498 επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των βιοτεχνικών μονάδων στις αρχές του έτους δεν ξεπερνά τις 30.000.
Ο κ. Ραβάνης επισημαίνει ότι «κάθε απώλεια επιχειρηματικού δυναμικού συνδέεται με απώλεια θέσεων εργασίας και εσόδων τόσο για το δημόσιο όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά το κυριότερο με αποδυνάμωση της παραγωγικής βάσης που στήθηκε επί δεκαετίες και δύσκολα θα αναπληρωθεί. Οι τάσεις είναι ξεκάθαρες και τα συμπεράσματα δεν σηκώνουν ουδεμία αμφιβολία», ζητώντας από την κυβέρνηση την υλοποίηση των εξαγγελιών στήριξης και ανάπτυξης των επιχειρήσεων.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΒΕΑ τονίζει ότι οι επιχειρηματίες είτε ακούνε εξαγγελίες προγραμμάτων χωρίς να προωθείται η υλοποίηση τους, είτε αδυνατούν να συμμετάσχουν σ’ αυτά λόγω των προϋποθέσεων ένταξης που απαιτούνται. «Η χώρα δεν χρειάζεται μόνο «fast trak», αλλά και την υλοποίηση άμεσου πρoγράμματος στήριξης των μικρότερων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά, όπως υποστήριζαν επί σειρά ετών οι ελληνικές κυβερνήσεις, εκτός και εάν το νέο μοντέλο που αναπτύσσεται προβλέπει πλήρη εξαφάνιση της ελληνικής μικρής και πολύ μικρής επιχείρησης υπό τις ευλογίες της Τρόικα», αναφέρει ο κ. Ραβάνης.
Παράλληλα ο κ. Ραβάνης ζητά να δοθούν νέες εγγυήσεις του δημοσίου προς τις τράπεζες με εχέγγυα για την χρηματοδότηση με κεφάλαια κίνησης των μικρότερων επιχειρήσεων.
«Η ελληνική βιοτεχνία έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδα εξαιτίας των τραπεζικών πρακτικών μίας άκρως περιοριστικής έως μηδενικής χρηματοδότησης, που αποτελεί βασική αιτία αδυναμίας για συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η πλειονότητα όμως των βιοτεχνικών επιχειρήσεων οδηγείται σε στάση εργασιών, λόγω αδιεξόδου ρευστότητας και αυτό μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικές που θα υποχρεώνουν τις τράπεζες να λειτουργήσουν χρηματοδοτώντας με τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις οι οποίες πρώτιστα πλήττονται από τον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΒΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: