Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

«Βλέπουν το μέλλον» στην ΝΔ...


newpost.gr
«Βλέπουν το μέλλον» στην ΝΔ...
Προδιαγεγραμμένες θεωρούν λίγο- πολύ τις εξελίξεις των επομένων μηνών στην ΝΔ, διαπιστώνοντας ότι οι κυβερνητικές θριαμβολογίες μετά τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, είχαν τελικά διάρκεια ζωής μικρότερη ακόμη και από εκείνη που ανέμεναν στην Συγγρού.


Οι επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά θεωρούν ότι πολύ σύντομα «το πρόγραμμα μάλλον ξέφτισε» και επικαλούνται την πλειονότητα των ξένων δημοσιευμάτων και την αρθρογραφία μεγάλων εφημερίδων Ευρώπης και Αμερικής, που εν πολλοίς συνοψίζεται στο συμπέρασμα ότι «έγιναν πολύ λίγα και πολύ αργά». Ως εκ τούτου, στην ΝΔ πιθανολογούν ότι η κυβέρνηση, με το ξεσκόνημα του φθινοπώρου θα κληθεί να αντιμετωπίσει κύμα κοινωνικής αντίδρασης, κυρίως λόγω της εφαρμογής των αποφάσεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που αφορούν στη φορολόγηση των κατώτερων και μεσαίων εισοδημάτων.

Το ζήτημα της φορολογίας άλλωστε δεν αποκλείεται να τεθεί επί τάπητος και στη σημερινή συνάντηση που θα έχει χαμηλόβαθμο κλιμάκιο της Τρόικας με τους οικονομικούς επιτελείς-Χρ. Σταϊκούρα, Χρ. Λαζαρίδη και Γ. Μουρμούρα- του Α. Σαμαρά στην Συγγρού. Στην ΝΔ αναμένουν από την πλευρά των τροϊκανών μια πρώτη βολιδοσκόπηση της διάθεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις αποφάσεις των Βρυξελλών και στην Συγγρού είναι προετοιμασμένοι να τοποθετηθούν επί των «γκρίζων σημείων» της συμφωνίας. Η ιδανική εξέλιξη πάντως θα ήταν να συζητηθεί και το θέμα της φορολογίας, σημείο στο οποίο εμφατικά επιμένουν στην ΝΔ, ούτως ώστε να καταγραφεί εκ νέου η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο πρόγραμμα ης κυβέρνησης και εκείνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το κούρεμα το ξεκινάς από 25-30% και πάνω. Όταν προχωράς με ημίμετρα και ασχολείσαι με τα δευτερούσης σημασίας ζητήματα, όπως οι όροι αποπληρωμής, είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα φτάσεις στα ίδια. Ουσιαστικά το μόνο που καταφέραμε ήταν να επιστρέψουμε στην εποχή που ήμασταν, αμέσως μετά το Μνημόνιο» λέει στο Newpost.gr στενός συνεργάτης του Προέδρου της ΝΔ, προσθέτωντας χαρακτηριστικά: «Από την ώρα που δεν κάνεις κάτι που θα αποδώσει στην πραγματική οικονομία και θα εκκινήσει τα γρανάζια της ανάκαμψης και, συν τω χρόνω, της ανάπτυξης, απλώς κάνεις κύκλους γύρω από το πρόβλημα. Το θέμα δεν είναι να σου μοιράζουν διαρκώς ψάρια. Το θέμα είναι να σε αφήσουν να ψαρέψεις».

Τέτοια πρόθεση από πλευράς Βρυξελλών αλλά και την απαιτούμενη διάθεση σχετικών διεκδικήσεων από ελληνικής πλευράς, η ηγετική ομάδα της ΝΔ δεν τη διαπιστώνει. Και προεξοφλούν το μέλλον εκτιμώντας ότι αρχής γενομένης από το φθινόπωρο, η κυβέρνηση θα επαναφέρει τα εκβιαστικά διλήμματα για την έκτη δόση, εισαγάγοντας και το νέο μνημόνιο που ουσιαστικά θα θέτει στόχους μη επιτεύξιμους που θα οδηγήσουν σε νέα μέτρα δρομολογώντας τις γνωστές διαδικασίες για την έβδομη δόση και πάει λέγοντας.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι στη Συγγρού εκτιμούν ότι αυτή η «στρατηγική» της κυβέρνησης δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά, κυρίως λόγω και των ενδοκυβερνητικών τριβών που ήδη προκαλούνται αλλά και της προσωπικής στρατηγικής του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα διεκδικήσει να έχει τη μικρότερη δυνατή φθορά από την ηλεκτρική καρέκλα του επικεφαλής του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, χαράσσοντας στο κατάλληλο χρόνο τη διαχωριστική γραμμή από τις επιλογές Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: