Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Στις 13 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του ΔΝΤ για το δεύτερο πακέτο

Ανοικτό το ύψος της συμμετοχής


Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (Φωτογραφία: Reuters )


Ουάσινγκτον
Στις 13 Μαρτίου, δηλαδή αμέσως μετά την προβλεπόμενη ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαδικασίες που επικαλείται το Reuters.

Το ΔΝΤ έχει αναφέρει πως είναι ακόμη υπό συζήτηση το ύψος της συνεισφοράς του στο δεύτερο πακέτο. Πηγές ωστόσο στο Ταμείο και στην ΕΕ αναφέρουν πως πιθανότατα θα φτάνει σε 13 δισ. ευρώ -επιπλέον των 9,9 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου που δεν έχουν εκταμιευτεί.

Η ολοκλήρωση του PSI είναι απαραίτητη όμως και για την Ευρώπη πριν προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις: «Πρέπει πρώτα να δούμε τη τελική έκβαση του εγχειρήματος και ιδίως τη συμμετοχή των ιδιώτών πριν τα επόμενα βήματα» είχε αναφέρει, ενδεικτικά, η Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε ό,τι αφορά την βοήθεια για την Ελλάδα, η καγκελάριος επανέλαβε ότι η Αθήνα θα λάβει τη βοήθεια των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους.

Από την πλευρά του, ο Γιουνκερ επισήμανε ότι έχουμε δρόμο ακόμη για να «κλειδώσει» η βοήθεια για την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει τελειώσει η νύχτα». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία είναι απαραίτητη και είναι πάνω απ' όλα καθήκον των κρατών, όμως τα κίνητρα για την ανάπτυξη πρέπει να επικεντρωθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς τα αδύναμα κράτη».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: